Studenten ten onrechte geschorst om racistische grappen

Foto: Archief maastrichtuniversity.nl

Universiteitsblad Observant meldde dit voorjaar dat vijf eerstejaarsstudenten van de European Law School geschorst waren vanwege hun xenofobe chats in een semi-openbare WhatsApp-groep. Daarin deelden enkele tientallen eerstejaars tips over studiezaken en vonden soms ook discussies plaats. Klachten over de grappen belandden bij Jan Smits, decaan van de rechtenfaculteit, die het vijftal voor vijf maanden de toegang tot de gebouwen en voorzieningen van de opleiding ontzegde.

“Dit konden we niet laten passeren”, zei Smits in Observant. “Onze studentenpopulatie, maar vooral die van European Law School, is zeer internationaal en afkomstig uit verschillende culturen. Bovendien hebben we een gedragscode aan de Universiteit Maastricht en bepaalde waarden waar we voor staan: openheid, respect en menselijke waardigheid. Deze uitlatingen waren volledig in strijd daarmee.”

Onaanvaardbaar gedrag
Een van de vijf studenten wendde zich tot het College van beroep voor het hoger onderwijs (CBHO). De rechters noemden het gedrag van de student “volkomen onaanvaardbaar”, maar oordeelden toch dat deze eerst een waarschuwing had moeten krijgen. De huisregels van de universiteit waren op dit punt niet duidelijk genoeg.

In Observant betreurt decaan Smits de uitspraak. Hij beseft dat de huisregels moeten worden aangescherpt.

Advertentie