Gemiddelde kamerprijs 837 euro

Studentenkamers in Utrecht opnieuw fors duurder

studentenhuis_6631.jpeg
Archieffoto DUB

Het tekort aan studentenkamers en de verlaging van het aanbod zijn de voornaamste oorzaken dat in het hele land de prijs van studentenkamers in de lift zit. Opvallend is dat in studentensteden als Breda en Zwolle de stijging het afgelopen jaar het grootst was. Daar stegen de kamerprijzen zo’n 30 procent. Op de derde plek staat Utrecht met een stijging van 22,5 procent. Alleen in Amersfoort en Leeuwarden daalde de prijs van een studentenkamer licht. 

Amsterdam mag zich met een gemiddelde kamerprijs van 961 euro de duurste studentenstad van het land noemen. De kamerprijzen liggen net iets hoger dan jaar. In Amsterdam stegen de prijzen het afgelopen jaar slechts met 1,7 procent. De goedkoopste studentensteden om te wonen zijn Wageningen (354 euro), Enschede (366 euro) en Leeuwarden (406 euro). 

De cijfers van Kamernet zijn gebaseerd op aanbieders via Kamernet. Op dit platform worden studentenkamers op de particuliere markt aangeboden. Het gaat dus niet om kamers van studentenhuisvesting of woningbouworganisaties. De Utrechtse studentenhuisvester SSH geeft aan dat een gemiddelde kamer bij hen varieert van 350 tot 600 euro. Bij een prijs van 600 euro moet je dan denken aan een studio met eigen voorzieningen. Het is alleen niet makkelijk om via de SSH een kamer te bemachtigen. Daar geldt een wachttijd van zo’n 38 maanden.

Volgens Djordy Seelmann van Kamernet zijn er verschillende redenen dat de prijzen zijn toegenomen. Zo zijn de aangeboden kamers over de hele linie wat groter. Je betaalt dan via het puntensysteem meer per vierkante meter. Een andere reden is volgens Seelmann dat het aanbod is afgenomen. Tegen de NOS zegt hij dat het door de nieuwe Wet betaalbare huren voor particulieren minder aantrekkelijk is om huizen te verhuren met meerdere aparte kamers. Ze kiezen liever voor het verhuren aan koppels of verkopen de woning. 

Advertentie