Studentenvakbond hekelt hoge huurprijzen

Bijna 12.000 studenten hebben vorig jaar gekeken hoeveel hun kamer eigenlijk mag kosten. Daartoe vulden ze enkele vragen in op de website van de Landelijke Studentenvakbond: hoe groot is je kamer, met hoeveel huisgenoten deel je de keuken, heb je centrale verwarming enzovoorts.

Hieruit volgt een huurprijs volgens het zogeheten puntensysteem. Dit puntensysteem bepaalt de maximale huur voor kamers. Wie de hoogte van zijn huur wil aanvechten, kan naar de huurcommissie stappen.

Amsterdam en Utrecht springen eruit
Van de studenten betaalt 70 procent te veel, ziet de LSVb. Deze studenten betalen gemiddeld 104,45 euro meer dan zou mogen. Alleen in Enschede betalen de meeste studenten juist iets minder.


Studenten zullen vermoedelijk niet zomaar hun huurprijs checken als ze tevreden zijn, snapt ook de studentenvakbond. Uit de rapportage blijkt dus niet hoeveel procent van de studenten te veel betaalt. Maar de steekproef is wel groot en laat een trend zien: het zal geen toeval zijn dat Amsterdam en Utrecht, waar de woningnood hoog is, eruit springen.

 

Gemiddelde afwijking van de puntenhuur per stad in 2017

Bron: LSVb, Check je kamer rapport 2017.

 

Uitbuiten
“Het is onvoorstelbaar dat de overheid niet ingrijpt en de studenten zo laat uitbuiten”, stelt LSVb-voorzitter Geertje Hulzebos in een begeleidend persbericht. “Door het grote tekort aan studentenkamers hebben studenten geen keus en moeten ze wel woningen aannemen die onbetaalbaar zijn.”

 

Advertentie