Studeren in Schotland niet meer gratis

Het ceremoniële hart van de University of Edinburgh, McEwan Hall. Foto DUB

Voor inwoners van Schotland zijn vierjarige undergraduate-opleidingen aan de universiteiten gratis. Ook EU-burgers mochten er gratis te studeren, maar daar komt een einde aan.

De afgelopen jaren gingen steeds meer Nederlanders naar Schotland voor een opleiding. Vorig studiejaar begonnen er bijna driehonderd aan een undergraduate-opleiding (bachelorniveau). Nog eens driehonderd kwamen voor een postgraduate-opleiding (masterniveau).

Geen steun
Steun voor de Brexit is in Schotland ver te zoeken. Eigenlijk wilde het kabinet dat EU-burgers toegang hielden tot het Schotse hoger onderwijs, maar eind dit jaar loopt de overgangsperiode van de Brexit af en dan kan het niet langer. Nieuwe internationale studenten moeten dan betalen.

“That is the stark reality of Brexit and a painful reminder that our country’s decisions are affected by UK policies that we do not support and did not vote for”, zei onderwijsminister Richard Lochhead van de Scottish National Party.

Studenten uit de rest van Groot-Brittannië moesten in Schotland al collegegeld betalen. Die waren dus duurder uit dan EU-studenten en betaalden meer dan negenduizend pond voor de eerste drie jaar – net als in hun eigen landstreek.

‘Oxbridge’
Onder Nederlanders is Engeland, met universiteiten als Oxford en Cambridge, wel een stuk populairder dan Schotland, ondanks het torenhoge collegegeld. Daar begonnen de afgelopen jaren ruim 2.400 Nederlanders aan een opleiding in het hoger onderwijs.

 

Advertentie