Studielening? Eerst sparen, dan aflossen

Nederlanders willen hun spaargeld liever niet aanspreken om een studieschuld af te lossen, blijkt uit een enquête van het Nibud. De meesten willen een buffer achter de hand houden.

Stel, u heeft 5000 euro spaargeld én een studielening van 5000 euro. Zou u dat spaargeld gebruiken om de lening af te lossen? Nee, zegt 51 procent van de respondenten in een Nibud-enquête over financieel gedrag.

“Dat kan een slimme keuze zijn”, zegt een woordvoerder. De rente op studieleningen is op dit moment namelijk lager dan de rente op spaarrekeningen.

Bovendien is het verstandig om spaargeld achter de hand te houden. “Voor een eenpersoonshuishouden adviseren wij 3500 euro”, aldus de woordvoerder. Daar lijken ook de respondenten zich van bewust. Naarmate ze meer spaargeld hebben, durven meer mensen hun hele studieschuld in één keer af te betalen. Bij meer dan 15.000 euro durven ze het allemaal wel aan. 

Het Nibud heeft niet onderzocht of de keuze van respondenten (1630 mensen in de leeftijd van 18 tot 65 jaar) verandert als de rente stijgt of daalt. “Dat lijkt ons wel een leuke vervolgvraag”, aldus de woordvoerder. “Maar onze belangrijkste boodschap is dat mensen niet huiverig moeten zijn om hun leningen af te lossen.” 

Advertentie