Wachten op cao-onderhandeling
Studieschuld aflossen met belastingvoordeel? Nog niet aan de UU

Grote organisaties als ProRail, KPN en ING doen het al. En ook de Rijksoverheid geeft ambtenaren de mogelijkheid. Zij stellen werknemers in staat fiscaal voordelig hun studieschuld af te lossen. Zo hopen zij zich te kunnen profileren als aantrekkelijke werkgever voor pas afgestudeerden. Is dat ook geen aantrekkelijke optie voor de UU?, zo vragen studenten in de Universiteitsraad zich af.
De UU krijgt daarmee immers niet alleen een extra instrument in handen om jong talent te werven, maar ook om de gemeenschapszin binnen de universiteit te versterken. Het wordt voor studenten immers financieel interessanter om aan de UU te gaan werken na afronding van de studie. In een brief (met Solis-id, red.) vroegen de raadsleden het UU-bestuur eerder dit jaar samen met de lokale bonden de mogelijkheden te verkennen.
Grenzen
In een schriftelijke reactie (met Solis-id, red.) liet het CvB vorige maand weten dat er nog wat hobbels op de weg liggen. Zo is in de huidige cao afgesproken dat universiteiten vooral fiscaal voordelige regelingen aanbieden die voor zoveel mogelijk medewerkers interessant zijn. Het ligt voor de hand dat medewerkers zonder studieschuld weinig behoefte hebben aan de voorgestelde optie.
Daarnaast zijn er grenzen binnen de zogeheten werkkostenregeling. Die regeling bepaalt dat werkgevers een deel van hun totale loonkosten kunnen gebruiken om medewerkers belastingvrij vergoedingen te geven, maar dat bedrag is beperkt. Als werkgevers meer willen geven, moeten zij daarover 8o procent belasting betalen. “Dat financiële risico kunnen we niet nemen”, schrijft het UU-bestuur.
Lapmiddel
Een eigen regeling maken, ligt daarom volgens het UU-bestuur niet voor de hand. Het wacht liever af wat er uit de lopemde cao-onderhandelingen komt. Daar staat het onderwerp ook op agenda. De bonden willen in de nieuwe cao de afspraak maken dat werknemers hun studieschuld fiscaal aantrekkelijk kunnen aflossen tot een bedrag van 2000 euro per jaar. Net zpals bij de Rijksoverheid kan. De universiteiten en bonden praten eind deze maand verder.
De Utrechtse vertegenwoordigers van de vakbonden die binnen het Lokaal Overleg met het UU-bestuur overleggen steunen de introductie van de fiscaal voordelige optie. Maar ze vinden het volgens woordvoerder Gerwin van Schie ook een “lapmiddel”.
De bonden zouden liever een discussie zien over mogelijke manieren om hoge studieschulden te voorkomen: het verlagen van het collegegeld, verhogen van beurzen of kwijtschelding van studieschuld.
Bovendien maken ze zich zorgen over de denivellerende werking van de optie. Medewerkers die meer verdienen profiteren relatief meer van dergelijke belastingvoordelen. Gerwin: “We gunnen het iedereen, maar het vergroot de ongelijkheid.”