Nieuw beurzenprogramma NWO

Summit-beurs voor langdurig onderzoek van ‘absolute wereldtop’

bergtop
foto: wikimedia commons

Voor de komende tien jaar is er voor de Summit-beurzen een budget van in totaal 188 miljoen euro beschikbaar, staat op de aanvraagpagina die de NWO deze week online zette. Gehonoreerde onderzoeksvoorstellen krijgen een budget tussen de 15 en 40 miljoen euro, afhankelijk van de grootte en behoefte van hun project.

Schaalsprong
Afgelopen juli liet onderwijsminister Dijkgraaf al weten dat dit nieuwe beurzenprogramma, dat destijds nog werd ontwikkeld, “de positie van de Nederlandse wetenschap voor de lange termijn versterkt”.

Het Engelse woord summit betekent zowel bijeenkomst als bergtop. Toepasselijk, vindt NWO, want de Summit grant richt zich op samenwerkingsverbanden van diverse onderzoeksteams die kunnen aantonen dat zij tot de “absolute wereldtop” van hun veld behoren (of hier al heel dichtbij zitten) en dat ze met structurele extra steun een “schaalsprong” kunnen maken.

Alle Nederlandse universiteiten, onderzoeksinstituten en academische ziekenhuizen mogen meedoen. Elke instelling mag tot 20 juni hooguit twee samenwerkingsverbanden aanmelden die uit meer dan vier onderzoekers moeten bestaan. Er worden uiteindelijk zes à zeven consortia geselecteerd.

Advertentie