Te weinig stageplekken medische hulpverlening

De opleiding tot medisch hulpverlener van de Hogeschool Arnhem en Nijmegen heeft moeite met het vinden van stageplaatsen voor haar studenten. Verschillende ambulancediensten weigeren stagiairs zolang het beroep geen BIG-registratie heeft.

De hbo-bacheloropleiding ‘medische hulpverlening’ bestaat sinds 2010 en leidt op tot ambulancemedewerker, anesthesiemedewerker of eerstehulpmedewerker. De studie werd in het leven geroepen op uitdrukkelijk verzoek van ziekenhuizen en ambulancediensten: er zou een tekort dreigen in deze beroepen. Tot nu toe moesten ambulancemedewerkers na hun hbo-opleiding verpleegkunde nog twee jaar een specialisatie volgen.

In 2010 mocht de bacheloropleiding medische hulpverlening bij twee hogescholen van start. Maar verschillende ambulancediensten en ziekenhuizen weigeren nu stagiairs. Ze eisen dat het beroep van medisch hulpverlener eerst wordt opgenomen in het register Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg. “Ze hebben ons laten weten dat het geen zin heeft om stagiairs op te leiden als die vervolgens niet als ambulancebroeder mogen werken”, zegt faculteitsdirecteur Caroline Van Mierlo van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen.

De andere opleiding tot medisch hulpverlener bij de Hogeschool Utrecht heeft nog geen problemen met het vinden van stageplekken. Wel is het lastiger dan bij andere opleidingen, zegt een woordvoerder.  “De opleiding is nog relatief onbekend is in het werkveld. Wij zijn voortdurend bezig om contacten te leggen met mogelijke stageverleners.”

Advertentie