Tot op het bot: zoek het verschil tussen mens en dier
Het universiteitsmuseum heeft voor de nieuwe tentoonstelling Tot op het bot vooral geput uit de eigen depotcollecties. Centraal staan de verschillen en overeenkomsten tussen mens en dier.
Maanden is het universiteitsmuseum bezig geweest met het opbouwen van de nieuwe tentoonstelling Tot op het bot. “Het is uniek dat wij op deze universiteit kunnen putten uit de verzameling van faculteiten als diergeneeskunde, geneeskunde, geowetenschappen en bèta. Daardoor kun je verbanden leggen tussen mens en dier”, vertelt directeur Monique Mourits.
Het bijzondere hoogtepunt van de tentoonstelling is een metershoge skelettentoren vol met kleine en grote skeletten. Het was aan vice-rector en decaan Geesteswetenschappen Wiljan van den Akker om de stekker in het stopcontact te steken en met de verlichting van de toren de tentoonstelling op donderdag 24 april officieel te openen.
Voor die opening had het museum de emeritus hoogleraar Jan van Hooff uitgenodigd. Deze beroemde primatoloog wist wel raad met het thema. De homo sapiens is maar een jonkie op de tijdschaal van de ontwikkeling van de dieren, hield hij het publiek voor. De eerste mensaap, de pierolapithecus catalaunicus, leefde maar liefst 13 miljoen jaar geleden.
Van Hooff is gespecialiseerd in het gedrag van apen. “En wat dan opvalt is dat dieren en mensen beide graag zichzelf willen laten zien. 'Kijk mij eens', is gedrag dat je zowel bij stoere mannen als bij apen ziet. Die overeenkomst zie je ook als iemand een kast van een huis of een mooie auto laat zien. Hij denkt dan: 'kijk eens wat ik mij kan veroorloven'. En zo hebben dieren dat ook, kijk bijvoorbeeld naar een mooi gemaakt nest van de vogels.”
Toch ziet Van Hooff wel een verschil. Mensen zijn in staat om niet alleen aan zichzelf te denken, maar anderen te betrekken in hun ervaringen en fascinaties. En dat is precies wat het universiteitsmuseum doet met deze tentoonstelling.
Het is een fraai opgezette tentoonstelling geworden waarbij per afzonderlijk thema mens en dier worden vergeleken. Zo wordt gekeken naar overeenkomsten en verschillen als je kijkt naar gebitten, huiden, wervels, vinnen, harten, darmen en geweien. En dan blijkt dat er aandoeningen of afwijkingen zijn die zowel dieren als mensen hebben. Is er ook een opvallende gelijkenis tussen een kind en een olifantvis. En kun je voelen hoe hard de huid van een olifant is en hoe zacht die van een zeehond. In filmpjes geven wetenschappers een korte toelichting.