Triton en Orca krijgen drijvend roeicentrum

Opening van de tijdelijke loods twee jaar geleden, foto van roeiverenigingen

Het nieuwe drijvende roeicentrum vervangt de tijdelijke loods op het Sluiseiland. Die werd eerder deze maand verwijderd om plaats te maken voor woningbouw.

De toppers van Orca en Triton weken begin 2017 uit naar Vianen omdat ze op het Merwedekanaal in Utrecht niet meer goed konden trainen. De verenigingen zien de drukte op het kanaal alsmaar toenemen. Ze beklagen zich bovendien over de plannen van de gemeente om duizenden woningen langs het kanaal te bouwen en nieuwe bruggen aan te leggen.

De vier nieuwe woonboten aan de passantenhaven in Vianen bieden de roeiers een botenopslag, kleed- en wasruimte en vergaderruimten. Ze kunnen tot april 2020 gebruikt worden. De gemeente Utrecht neemt 50.000 euro van de totale kosten van 150.000 euro voor haar rekening.

In een brief aan de Utrechtse gemeenteraad zegt wethouder Van Ooijen te hopen dat de roeiverenigingen na het voorjaar voor langere tijd een onderkomen in Vianen kunnen krijgen. “Gezien de ontwikkelingen rond het Merwedekanaal en de werkzaamheden aan bruggen, wordt het steeds drukker op het water en worden de roeimogelijkheden beperkt.”

Op Facebook laten de verenigen weten de gemeentelijke bijdrage te beschouwen “als een goede eerste stap naar een eerlijke compensatie voor de overlast die de gemeente voor de roeisport veroorzaakt”. “Maar”, zo waarschuwen zij: “dat betekent natuurlijk niet dat wij de strijd voor behoud van roeisport op het Utrechtse Merwedekanaal zullen staken.”

Tags: sport | roeien | triton | orca

Advertentie