Triton-roeier raakte bewusteloos in bizarre wedstrijd: ‘Het licht ging langzaam uit’

Still uit YouTube-verslag

De beelden waren op zijn minst verontrustend. De liefst 12,5 kilometer lange en veertig minuten durende race werd vorig weekeinde zowel de Duitse roeier Christopher Reinhardt als Jacob van de Kerkhof in de Nederlandse boot te veel. Op het ritme van de boot heen en weer schuivend op zijn bankje hing de uitgeputte Triton-roeier achterover. Boegroeier Ralf Rienks probeerde hem overeind te houden. In de Duitse boot speelde zich eenzelfde tafereel af. Het verbazingwekkende was dat er gewoon werd doorgeroeid.

Aan de telefoon vertelt Van de Kerkhof, dit voorjaar met de Triton Oude Vier winnaar van de Varsity, wat er zich afspeelde. Hij herinnert zich dat de Nederlandse boot op de tweede plek lag, toen de Duitser Reinhardt een kilometer voor het einde moest afhaken. De Nederlanders roken hun kans en zetten extra aan. “Toen ging bij mij langzaam het licht uit. En op een gegeven moment zag ik niets meer en kon ik niet meer bewegen.”

Uiteindelijk kwamen de Duitsers als eerste over de streep bij de bizarre wedstrijd. Van de Kerkhof werd net als zijn Duitse collega door een reddingsboot naar de eerste hulp vervoerd. Hij kreeg een infuus en extra zuurstof. Later werd hij ter controle met een ambulance naar het ziekenhuis vervoerd. Daar kreeg hij bezoek van zijn teamgenoten. Behalve de fysieke pijn, voelde hij op dat moment vooral frustratie. “We hadden kunnen winnen, en door mij was dat niet gelukt.”

Die instelling van ‘koste wat kost willen winnen’ die toproeiers zich eigen hebben gemaakt, verklaart Van de Kerkhof ook waarom de twee ploegen gewoon doorroeiden. Zelfs terwijl een teamgenoot op apegapen lag. In de Duitse pers was er behoorlijk wat ophef over de wedstrijd. De organisatie had de race stil moeten leggen, zo werd gesteld. “Of het goed was dat er werd doorgeroeid, durf ik niet te zeggen. Er had inderdaad ook iets ernstig aan de hand kunnen zijn. Maar ik kan dus wel verklaren waarom een roeier niet zomaar stopt met roeien.”

Een laconieke Van de Kerkhof wil het geen angstige of schrikaanjagende gebeurtenis noemen. Hij ziet de wedstrijd in Regensburg nu vooral als “een leerzame ervaring”. Hij is nog volop in de race voor deelname aan de Olympische Spelen in Tokio volgende zomer. Niet in de Nederlandse Acht. Die haalde zilver bij de laatste WK in een samenstelling zonder de Utrechter. Maar hij hoopt kans te maken op een plek in andere boot. “In een normale wedstrijd zijn er altijd wel momenten dat je denkt; shit, ik kan niet verder dan dit punt. Achteraf blijkt dan dat dat punt toch nog iets verder lag. Maar nu weet ik dat er dus werkelijk een grens is.”

Kijk het verslag van de Duitse televisie:

 

Advertentie