Liever zoeken naar oplossingen

TU Delft naar de rechter? Niet namens ons, zeggen honderden medewerkers

Aula TU Delft
Een van de panden van de TU Delft, Wikimedia Commons

Afgelopen vrijdag publiceerde de Delftse universiteit eigenhandig een zeer kritisch rapport van de onderwijsinspectie. Dat deed de universiteit om te voorkomen dat mensen het nieuws uit de krant zouden vernemen, zei een woordvoerder tegen universiteitskrant Delta.

In dat rapport verwijt de inspectie de bestuurders en toezichthouders van de universiteit dat ze te weinig ondernemen tegen de sociale onveiligheid binnen de instelling. Er is sprake van ‘wanbeheer’, aldus de inspectie. De minister eist binnen drie maanden een herstelplan. 

De TU Delft vindt dat het onderzoek van geen kanten deugt en kondigde een rechtszaak aan tegen de inspectie. Maar dat zien inmiddels ruim vijfhonderd medewerkers en studenten van de universiteit niet zitten. In een petitiewaarover Delta schrijft, roepen zij het bestuur op om niet naar de rechter te stappen. 

‘Maak liever een plan’
De medewerkers zijn juist blij dat de inspectie het probleem op de kaart zet, zeggen ze. “Gebruik de tijd, moeite en het geld liever voor een goed plan om de sociale veiligheid te versterken.” 

Dat het bestuur naar de rechter wil, bewijst volgens de ondertekenaars dat de managers van de TU Delft hun eigenbelang boven dat van de getroffen medewerkers stellen. “De sociale veiligheid van medewerkers verdient prioriteit. We zijn teleurgesteld en ontevreden over de reactie van het bestuur.” 

Advertentie