​​​​​​​Vijftien onderzoekers krijgen beurs van NWO

Twee Geesteswetenschappers met Rubicon-beurs naar Duitsland

Universiteit van Göttingen
De universiteit in Göttingen. Foto: Wikimedia Commons

Wouter Capitain is als docent verbonden aan de Utrechtse opleiding Muziekwetenschap. Hij gaat tweeënhalf jaar in Göttingen aan de Georg- August Universitát werken. Jan Overwijk, docent aan de UU-opleiding Liberal Arts & Sciences, vertrekt voor twee jaar naar het Institut für Sozialforschung in Frankfurt.

Vrijwel alle laureaten gaan voor twee jaar naar het buitenland. De twee UU’ers gaan dus naar Duitsland. Zeven anderen kiezen voor de Verenigde Staten, twee voor het Verenigd Koninkrijk en de rest voor Frankrijk, België, Zwitserland en Japan.

Voor deze tweede ronde Rubiconbeurzen van 2022 waren veertig aanvragen ingediend, waarvan 37,5 procent werd gehonoreerd. In april volgt de uitslag van de derde ronde van 2022. NWO en ZonMw kennen er jaarlijks ongeveer zestig toe.

Op de NWO-site introduceert Wouter Capitain zijn onderzoek als volgt:
'Volgens Darwins evolutietheorie zijn mensen ook dieren. Toch maken we vaak een onderscheid tussen ‘mens’ en ‘dier.’ We maken dit onderscheid door visuele beelden en taal, maar ook door muziek. Ik analyseer hoe het gebruik van muziek in twintigste-eeuwse populaire cultuur het idee creëert dat mensen ‘anders’ zijn dan dieren.'

Jan Overwijk schrijft over zijn project:
Op de markt heeft alles een prijskaartje, maar niet alles wordt daar verhandeld. Ecologische vervuiling en de uitstoot van CO2 zijn daardoor altijd relatief goedkoop geweest, wat tegelijkertijd tot torenhoge economische groei en klimaatontwrichting heeft geleid. Dit project onderzoekt hoe wat waardeloos is de basis van waarde vormt.

Tags: rubicon | nwo

Advertentie