Twee nieuwe muziekfestivals voor Utrecht

De Utrechtse band Kensington is één van de publiekstrekkers voor het festival Central Park, foto Rahi Rezvani

“Er zijn al veel festival in Utrecht”, weet ook Huub van de Vecht, de man achter Central Park. “Maar nog geen noemenswaardig popfestival met grote namen.” Met zijn festival haalt hij de grote namen uit de Nederlandse popmuziek naar Utrecht. Een opvallend detail is dat mensen van onder de 18 het terrein niet opkomen. “Dat heeft deels te maken met de vergunningen”, legt hij uit. “Daarnaast willen we ook een festival voor volwassenen zijn en geen familiefestival.”

Volgens Van de Vecht is het de bedoeling dat het festival jaarlijks terugkeert. “We willen iets neerzetten waar mensen graag terugkomen. Dit doen we door een scherpe programmering, een leuk randprogramma en een leuke sfeer voor de bezoeker te creëren. Bovendien is een festival ook beter op de kaart te zetten als het jaarlijks plaatsvindt.”

Muziekfestival twee is Utrecht Centraal
Ook de organisatie achter de Culturele Zondagen komt met een nieuw festival: Utrecht Centraal. Dat is gratis te bezoeken op pinkstermaandag 5 juni. Organisator Maarten van Heuven legt uit: “We wilden al langer iets met alleen muziek doen, laten zien hoeveel te gekke muziek hier vandaan komt. Daarom hebben we er voor gekozen om dit als festival op te zetten.” Hij benadrukt ook dat het niet de bedoeling is dat Utrecht Centraal festival De Beschaving vervangt. “We vinden het, als organisatie, jammer dat De Beschaving niet doorgaat. Het is niet de bedoeling om iets anders uit de markt te drukken.”

Tijdens Utrecht Centraal wil de organisatie de artiesten uitdagen. “We zetten ze bijvoorbeeld neer op plekken waar ze nog nooit geweest zijn. Bijvoorbeeld in de Fundatie van Renswoude of sterrenwacht Sonnenborgh,” vertelt Van Heuven. “Ook laten we de mensen van Sonar Traffic de hele dag workshops geven aan kinderen. Normaal werken zij met professionele muzikanten.”

Naast Utrechtse artiesten programmeert ook het VPRO-­programma Vrije Geluiden een aantal acts. Voor Van Heuven een logisch één-tweetje, aangezien hij zelf voor het programma werkt en positieve ervaringen heeft in de stad. “We hebben al eens twee afleveringen vanuit Kytopia gemaakt. Dat beviel heel goed. Daarom zien we de samenwerking met Culturele Zondagen ook zitten.” 

Kaarten winnen voor Central Park? DUB geeft ze weg. Alle info is hier te vinden.

Tags: muziek | festival

Advertentie