Twee uithofgebouwen mengen zich onder wereldsteden

De internationaal gerenommeerde kunstfotograaf Roland Fischer plaatst Utrechtse gevels van onder meer de faculteit Educatie van de hogeschool Utrecht en Casa Confetti in serie van wereldsteden-gebouwen. 

Iedereen in De Uithof kent het gebouw van de faculteit Educatie aan de Padualaan, als opvallend kleurige entree tot De Uithof. Of Casa Confetti, het kleurige pand op de Heidelberglaan met studentenwoningen. Maar de roem van deze gebouwen strekt veel verder. Niet alleen is het een vast onderdeel van veel architectuur-rondleidingen, het is nu ook opgenomen in een fotoboek van de internationaal gerenommeerde kunstfotograaf Roland Fischer. 

Fischer maakte in de afgelopen vijftien jaar bijzondere closeup-foto’s van gevels. Zo close dat alleen de details van de gevels te zien zijn en er slechts een fabrieksmatig patroon overblijft of zelfs de schijn van een optische illusie ontstaat. Hij fotografeerde gevels in wereldsteden als New York, Shanghai en Singapore. En dus ook in Utrecht. 

Kleurenstroom
Fischer vertelt aan Slate.com dat deze foto’s de ‘universele esthetiek’ tonen in een globaliserende wereld. Ofwel: overal ziet alles er hetzelfde uit. Ook in Utrecht.  

De architect van het gebouw, Ector Hoogstad, noemt zelf de veelkleurige gevel een ‘kleurenstroom’ die verwijst naar het voorbijrazende verkeer. 

Dit verhaal is overgenomen van hogeschoolblad Trajectum.

Advertentie