Tweede bètamaster fors duurder in Utrecht

Een tweede masteropleiding kost aan sommige universiteiten duizenden euro’s meer dan aan andere. Dat staat in de nieuwe Keuzegids Masters, waarin hogescholen opvallend goed scoren.

Wie al een masteropleiding heeft gedaan, moet voor een tweede masteropleiding het ‘instellingstarief’ betalen. De universiteiten mogen hun prijs naar eigen goeddunken bepalen. Dat levert volgens de Keuzegids grote verschillen op, vooral in de exacte en technische masters.

De Universiteit Utrecht rekent 18.350 euro. Leiden komt dicht in de buurt met 17.700 euro. Maar de technische universiteiten van Delft en Eindhoven doen hier niet aan mee. Zij vragen voor een tweede master het standaardbedrag van 1835 euro per jaar. Dat is tien keer zo weinig.

“Voor wie een tweede master overweegt in de informatica of de wis-, natuur- of scheikunde is een overstap naar een van deze twee TU’s dus zeer aantrekkelijk”, schrijft de redactie van de Keuzegids. “Dat geldt ook voor techniekstudenten uit Twente, want hun universiteit rekent wél hoge tarieven voor tweede masters.” In Twente kost een exacte masteropleiding 12.916 euro.

Het kostte de redactie soms grote moeite om de juiste tarieven te achterhalen. “Door diverse uitzonderingen is de materie op zich al complex. Bovendien bleek de informatie op de websites van de instellingen vaak moeilijk te vinden, onvolledig of tegenstrijdig. In een enkel geval weigerde een opleiding zelfs het tarief te vermelden - alsof het een bedrijfsgeheim betrof.”

Een van de uitzonderingen betreft studenten die een tweede masteropleiding in de zorg of het onderwijs volgen. Zij betalen het lage tarief - tenzij hun eerste masteropleiding al in de zorg of het onderwijs was.

De duurste masteropleiding is geneeskunde in Maastricht. De zuiderlingen rekenen 32.000 euro. Dat is ruim het dubbele van het tarief aan de Vrije Universiteit, waar een medische master 15.000 euro kost.

De hogescholen scoren goed met hun masteronderwijs. Bij de elf opleidingen die volgens de Keuzegids de beste beoordelingen krijgen van studenten en experts zitten zes hbo-masteropleidingen. Helemaal bovenaan staat de master typografie van Artez Hogeschool en op nummer twee molecular life sciences van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen.

De beste universitaire master is nanoscience van de Rijksuniversiteit Groningen. Die deelt derde plaats met control systems engineering van - opnieuw - de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen.

In de instellingenranglijst staat de Vrije Universiteit deze keer onderaan, maar de VU levert ook twee van de beste masteropleidingen. De makers van de gids benadrukken dan ook dat studiekiezers zich niet moeten blindstaren op de scores van hele instellingen.

Maastricht scoort nipt het best van de ‘brede universiteiten’, terwijl de Open Universiteit bij de ‘specialistische universiteiten’ bovenaan staat. Bij de hogescholen krijgt de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten het meeste applaus.

Advertentie