Tweede Kamer: flexstuderen mag alvast in de wet

Foto: Pixabay

Het zou nogal een revolutie in het hoger onderwijs zijn als studenten niet langer per jaar collegegeld betalen, maar per studiepunt. Dit idee van VVD en PvdA werd aanvankelijk weggehoond, maar inmiddels niet meer.

Sterker nog, een ruime meerderheid van de Tweede Kamer is zo enthousiast over het idee, dat de minister de uitkomst van een experiment met betalen-per-studiepunt niet hoeft af te wachten. Ze mag flexstuderen “zo snel als mogelijk wettelijk verankeren”.

Motie
Dat staat in een motie van VVD en PvdA die zojuist is aangenomen. Het idee is dat studenten niet altijd de mogelijkheid hebben om fulltime te studeren, bijvoorbeeld omdat ze mantelzorger zijn of omdat ze een eigen bedrijf hebben. Dan zou flexstuderen uitkomst kunnen bieden.

Niet iedereen ziet het zitten. GroenLinks, SP en PVV stemden tegen. Zij vrezen verkapte bezuinigingen en een ieder-voor-zich-samenleving, zoals een GroenLinks-Kamerlid het eerder verwoordde.

Eerste bacheloropleidingen
Bij de UU konden studenten in het huidige collegejaar voor het eerst betalen per studiepunt. Dat kon bij enkele masteropleidingen, zoals de universitaire lerarenopleidingen en de master Geographical Information Management van de faculteit Geowetenschappen.

Vanaf collegejaar 2020-2021 gaan de bacheloropleidingen Taal- en Cultuurstudies en Liberal Arts & Sciences meedoen aan de pilot flexstuderen. Dit zijn de eerste twee bacheloropleidingen van de Universiteit Utrecht die meedoen aan de pilot.

Momenteel doen twee hogescholen en drie universiteiten aan de pilot voor flexstuderen mee: Dat zijn Hogeschool Windesheim, Hogeschool Utrecht, Tilburg University, de Universiteit van Amsterdam en de Universiteit Utrecht. Er is veel belangstelling voor de volgende ronde van de proef. Twaalf nieuwe instellingen haken dan aan.

Tags: flexstuderen

Advertentie