Tweede Kamer: langstudeerboete per direct van de baan

GroenLinks wil dat de Tweede Kamer volgende week terugkomt van reces om te praten over de langstudeerboete. Nu het CDA zijn steun voor de maatregel heeft ingetrokken, is er een meerderheid tegen de invoering van de maatregel.

De verrassende draai van CDA-leider Van Haersma Buma dinsdag bij het hogeronderwijsdebat van het Utrechtsch Studenten Corps, leidde er woensdag toe dat de PvdA een initiatiefvoorstel deed om de langstudeerboete een halt toe te roepen. Tegen NU.nl zegt CDA-kamerlid De Rouwe dat hij de staatssecretaris in een brief heeft opgeroepen per direct te stoppen met het opleggen van boetes.

GroenLinks heeft de Tweede Kamer opgeroepen om volgende week terug te keren van reces om de situatie te bespreken. De VVD vindt dat de CDA een draai maakt en spreekt van ‘goedkope verkiezingsretoriek’. Tweede Kamerlid Anne-Wil Lucas daagt de christendemocraten uit alternatieve financiering te vinden. Veel partijen vinden een sociaal leenstelsel een interessante optie, maar dat is voor het CDA weer niet bespreekbaar. De PVV is nog steeds een voorstander van de langstudeerboete.

Of de langstudeerboete inderdaad op korte termijn teruggedraaid kan worden, is overigens de vraag, schrijft NRC Handelsblad vandaag. Het is volgens die krant zeer ongebruikelijk dat een demissionair kabinet kort voor de verkiezingen een wet die door de Tweede en Eerste Kamer is aangenomen, terugdraait.

En zelfs als de Tweede Kamer er in slaagt overeenstemming te vinden, dan nog zijn er behoorlijk wat obstakels, denkt NRC. Zo dreigt een administratieve chaos bij de instellingen en bij DUO. "Voorlopige conclusie: de draai van het CDA heeft een ingewikkelde kwestie er nog onoverzichtelijker op gemaakt. Over twee weken begint het collegejaar. Het zal niet meevallen om voor die tijd een oplossing te vinden die iedereen tevreden stelt.”

Tags: langstudeerwet | cda | vvd

Advertentie