Tweede Kamer wil flexwerkende student tegemoet komen

Blijft het financiële schip van de student drijven? Foto Pixabay

Door de coronacrisis zitten veel studenten zonder inkomen. Ze werkten op nulurencontracten of als uitzendkracht en worden nu vaak niet meer ingeroosterd voor hun bijbaan of zijn simpelweg ontslagen.

Inmiddels heeft de overheid een regeling bedacht voor flexwerkers die door de coronacrisis in geldnood komen. Maar wie wil aankloppen voor financiële steun moest in februari minimaal 500 euro bruto hebben verdiend.

Een veel te hoog bedrag, aldus de Landelijke Studentenvakbond. “Heb je in februari minder dan 500 euro verdiend, dan ben je alsnog de sjaak”, reageerde de bond op Facebook.

Ook PvdA en D66 vinden dat het drempelbedrag best wat lager mag. De fracties dienden daartoe vorige week een motie in tijdens een groot Tweede Kamerdebat over het coronasteunpakket. Het voorstel kreeg veel steun, bleek dinsdagavond. Alleen de VVD stemde tegen.

Inmiddels heeft Koolmees formeel toegezegd de motie te zullen uitvoeren. Studenten die in februari ten minste 400 euro bruto hebben verdiend, kunnen zich later deze maand melden bij het UWV voor financiële compensatie.

Blijven lenen
Er werd dinsdagavond ook gestemd over coronasteun voor studenten met een eigen bedrijf. Zij krijgen nu geen geld van de overheid omdat ze kunnen lenen bij DUO.

De oppositie wil dat gedupeerde studentondernemers alsnog een uitkering krijgen. Denk diende daartoe een motie in. Maar daar staken de regeringspartijen een stokje voor. Zij stemden alle vier tegen, samen met de SGP.

Advertentie