Twijfelkont is betere student, zegt Keuzegids

Body: 

Je kunt maar beter twijfelen aan je studiekeuze. Daar word je een betere student van, staat in de Keuzegids HBO die vandaag verschijnt. De makers baseren zich op een enquête onder dertienduizend eerste- en tweedejaars studenten.

Jaar in, jaar uit bundelt de Keuzegids feiten en oordelen over allerlei aspecten van het onderwijs: hoe deskundig zijn de docenten, hoe goed zijn de faciliteiten, hoe interessant is het lesprogramma, hoeveel studenten halen hun diploma?

Hoofdredacteur van de Keuzegids Frank Steenkamp wilde weleens weten of zo’n bulk van informatie over opleidingen eigenlijk wel helpt. Hebben studenten er iets aan? Of hebben ze meer kans van slagen als ze drie jaar van tevoren al weten wat ze willen doen en helemaal geen gids inkijken?

Leerlingen die vroeg hun studie kiezen, gaan recht op hun doel af?
“Het leek logisch”, aldus Steenkamp. “Leerlingen die al vroeg hun studiekeuze gemaakt hebben, hoeven niet te twijfelen en kunnen recht op hun doel af. Dat is fijn voor je motivatie, scheelt energie in examentijd en zal toch ook wel bijdragen aan een flitsende start van de studie? Maar dat ligt dus even anders.”

In een enquête werden dertienduizend eerste- en tweedejaars studenten gevraagd naar hun studiekeuze: vonden ze die moeilijk of niet? “De groep die de keuze makkelijk vond, haalt de minste studiepunten in het eerste jaar!”

“Te veel zekerheid leidt blijkbaar tot gemakzucht – en minder goede keuzes”, concludeert Steenkamp. “Een beetje twijfel is nuttiger: het dwingt je om beter na te denken en meer opties te vergelijken. En dat leidt dan tot beter onderbouwde keuzes.”

Lage scores voor Hogeschool Utrecht in ranglijst
In grote lijnen is de ranglijst van de Keuzegids HBO 2018 hetzelfde als vorig jaar. Nog altijd staat Avans bovenaan in de ranglijst van grote hbo-instellingen, maar de middelgrote hogescholen doen het beter. De Christelijke Hogeschool Ede en de argrarische hogeschool HAS scoren allebei hoger dan Avans. Ook de Hogeschool Zeeland en NHTV Brede steken boven de rest uit, vinden de makers van de Keuzegids. Echte uitschieters, zowel naar boven als naar beneden, zitten er bij kleine hogescholen. IVA en Notenboom worden bijzonder goed gewaardeerd, terwijl NTI en de Politie-academie beduidend slechtere scores krijgen.

Onderin de ranglijst bungelt de Hogeschool van Amsterdam met een score van 52,5 punten. Dat is nipt onder het Inholland en Hogeschool Utrecht. Die scoorden allebei 53 punten, schrijft het AD. Dat is onder het gemiddelde van de grote hogescholen. Met name de HU-opleidingen journalistiek, bedrijfskunde en commerciële economie scoren slecht. Aan de andere kant kregen de opleidingen technische bedrijfskunde, fysiotherapie en medischehulpverlening van de HU het keurmerk 'topopleiding'. 

Ranglijst toont stabiel beeld
“Het is een stabiel beeld”, bevestigt Steenkamp desgevraagd, “al zien we wel wat beweginkjes. NHL in Leeuwarden stond er in het verleden slecht voor en kruipt nu uit het dal.” Steenkamp benadrukt dat er binnen een hogeschool verschillen kunnen zijn in de kwaliteit van opleidingen. Hij wijst onder meer op de Haarlemse muziekopleiding van Inholland en de sportopleidingen van de HvA. Ook al scoren hun hogescholen niet zo goed, die opleidingen zijn top.

De Keuzegids baseert zich onder meer op de Nationale Studenten Enquête, waarin 175 duizend hbo-studenten hun oordeel geven over hun opleiding. Ook kijken de makers naar rapporten van onderwijskeurmeester NVAO en statistieken over studentenaantallen en studiesucces.

 

Facebook Twitter Whatsapp Mail