UAF-directeur Kees Bleichrodt overleden

Kees Bleichrodt, sinds 1989 directeur van het UAF, is woensdag overleden. Foto: Venus Veldhoen.

Directeur Kees Bleichrodt van de stichting voor Vluchteling-Studenten UAF is gisteren op zestigjarige leeftijd overleden. Volgens UAF-voorzitter Ruud Lubbers had hij “een onverwoestbaar vertrouwen in de kracht van vluchtelingen”.

Bleichrodt was sinds 1989 directeur van het UAF. Hij gold als een innemende, charmantepersoonlijkheid “die in grote verontwaardiging kon ontsteken over de toenemende kortzichtigheid in het vreemdelingenbeleid”.

Onder zijn leiding sterk groeide het UAF flink. Eind jaren tachtig hielp het jaarlijks 1000 vluchtelingen bij hun studie, in 2012 was dat aantal verdrievoudigd. Daarnaast ging de stichting zich toeleggen op begeleiding van vluchtelingen naar een passende baan. Op verzoek van het wereldwijde Scholars at Risk-netwerk biedt het UAF sinds 2009 ook in hun land vervolgde wetenschappers tijdelijk een veilige plek in Nederland.

In 2011 werd het UAF door dagblad Trouw uitgeroepen tot het meest effectieve goede doel. In 2012 schonk werkgeversorganisatie VNO-NCW het UAF 100.000 euro. “Daaruit spreekt onze grote waardering voor het werk van het UAF”, zei werkgeversvoorzitter Bernard Wientjes.

Er is een condoleanceregister voor Kees Bleichrodt geopend.

Advertentie