UB stopt met eigen zoekmachine Omega

Body: 

Per 1 september stopt de universiteitsbibliotheek met het aanbieden van het zelfontwikkelde zoeksysteem Omega. De zoekmachine is volgens de UB "verouderd".

Per 1 september stopt de universiteitsbibliotheek met het aanbieden van het zelfontwikkelde zoeksysteem Omega. De zoekmachine is volgens de UB "verouderd" en Google Scholar en Scopus zijn goede alternatieven.

Het verdwijnen van Omega is deze week aangekondigd op de site van de UB. Op de homepage wordt met banner bijgehouden hoe lang Omega nog in de lucht is.  

Studenten en medewerkers zoeken wetenschappelijke publicaties steeds meer met sites als Google Scholar, blijkt uit een analyse die eerder dit jaar is uitgevoerd. Het gebruik van Omega stagneert. Dat beeld werd bevestigd in gesprekken die de UB daarna voerde met studenten en medewerkers. 

Omdat alle relevante wetenschappelijke informatie minstens zo goed vindbaar is in de alternatieven voor Omega, is besloten de stekker uit Omega te trekken.

Omega werd 13 jaar geleden in eigen beheer ontwikkeld om UU'ers te helpen met het vinden van digitale wetenschappelijke publicaties. 

Facebook Twitter Whatsapp Mail