In een ruimte van de UB hangt een bewegingsdetector boven de deur. Die detector houdt bij hoeveel mensen de ruimte binnenkomen en verlaten.

UB zet bewegingsdetectoren in om vrije studieplekken zichtbaar te maken

Body: 

Online zien waar vrije studiebureau's zijn? Dat is mogelijk dankzij nieuwe technologie waar de UB mee experimenteert.

Online zien waar vrije studiebureau's zijn? Dat is mogelijk dankzij nieuwe technologie waar de UB mee experimenteert.

Op dit moment kun je eenvoudig via online studieplekkenzoeker Studyspot een vrije werkplek met computer in de UB vinden. Dat is handig als je een werkplek met UU-computer zoekt. Maar als je alleen een leeg bureau zoekt voor je laptop of boeken, dan heb je niet zoveel aan Studyspot.

In de toekomst wordt dat makkelijker. Het is namelijk de bedoeling om in online studieplekkenzoeker Studyspot ook computerloze studieplekken op te nemen. Op dit moment worden er in de UB in de binnenstad namelijk proeven gedaan met twee soorten bewegingsdetectoren die het mogelijk maken om zichtbaar te maken welke bureau's nog beschikbaar zijn.

In één ruimte in de UB zijn detectoren onder de tafels gemonteerd. Die sensoren houden op basis van warmte en beweging in de gaten of de plek bezet is. Als een student de plek verlaat, zal de sensor de plek een half uur later als beschikbaar doorgeven. Zo kan iedereen lunchen en naar de wc zonder dat de plek als vrij bestempeld wordt.

In een andere ruimte hangt een bewegingsdetector boven de deur. Die detector houdt bij hoeveel mensen de ruimte binnenkomen en verlaten. Zo kan voor de hele ruimte worden bepaald hoe druk het is en of er vrije plekken zijn.

Op de eerste etage, boven de receptie van de UB in de binnenstad, staat een scherm waarop je meteen live de beschikbaarheid van studieplekken in de twee ruimtes kunt zien. Je kunt de beschikbaarheid ook bekijken op deze website.

De proef met de twee verschillende soorten bewegingsdetectoren loopt nog tot eind april. Dan wordt de proef geëvalueerd en besloten of een van de technologieën verder wordt uitgerold.

Facebook Twitter Whatsapp Mail