Uithoflijn rijdt waarschijnlijk al vanaf 29 juli

In de brief aan de raad (pdf) zegt de wethouder dat 29 juli “nadrukkelijk in beeld” is als beoogde startdatum van lijn 22, zoals de tram naar De Uithof gaat heten. Van Hooijdonk houdt een slag om de arm, er moeten nog meer proeven moeten worden gedaan en er vinden ook nog steeds werkzaamheden plaats.

Ook is er nog overleg plaats met de universiteit en het UMC Utrecht over de vraag of de tram niet te veel stroom 'lekt'. Dit zou problemen voor wetenschappelijke meetapparatuur kunnen opleveren. Volgens de wethouder lijkt dit verholpen.

In de afgelopen proefperiode met testritten zijn er volgens haar verder geen zaken aan het licht gekomen die ingebruikname deze zomer in de weg staan. Zo zouden eerdere problemen met de slagbomen op de Koningsweg zijn opgelost.

In een eerdere planning werd er nog vanuit gegaan dat de tram pas eind december zou gaan rijden. Dit voorjaar werd duidelijk dat er mogelijk al eerder gereden kon worden met passagiers. Aanvankelijk was de bedoeling dat de tram die tientallen miljoenen duurder uitvalt dan gedacht, in de zomer van 2018 al te laten rijden.

Volgens de wethouder gaat de tram in eerste instantie 12 keer per uur, elke vijf minuten dus. In 2020 moet de frequentie worden opgevoerd naar 16 keer per uur. Van Hooijdonk erkent dat nog niet alle verkeersdeelnemers gewend zijn aan de tram. Fietsers steken bijvoorbeeld over als dat niet mag of wachten op de trambaan zonder acht te slaan op een naderende tram. De wethouder hoopt dat de lopende bewustwordingscampagne effect heeft.

Advertentie