Uitspraken NOS-baas over waarde van wetenschap wekken wrevel

Als zelfs de baas van het journaal wetenschap ‘ook maar een mening vindt’, wat moet je dan nog? In de Delftse universiteitskrant Delta zegt NOS-hoofdredacteur Marcel Gelauff geen behoefte te hebben aan gespecialiseerde journalisten die wetenschappelijke ‘waarheden’ verkondigen.

“Wij doen geen feitenonderzoek. Ik vind dat een onzinbenadering.” Dat citaat van journaalhoofdredacteur Gelauff uit het Delta-artikel werd donderdag gretig geretweet op Twitter.

Gelauff reageerde in Delta op kritiek van Volkskrant-redacteur Maarten Keulemans en eindredacteur Elmar Veerman van de wetenschapswebsite Noorderlicht. Volgens hen maken veel media van wetenschap entertainment. Veerman: “Koffie is goed voor dit, koffie is slecht voor dat. Het wemelt van dat soort berichten (...) en dan denken mensen op een gegeven moment: het zal allemaal wel.”

Het NOS-journaal maakt daarnaast geregeld grove fouten in de berichtgeving over ontwikkelingen in de wetenschap. Belangrijke oorzaak zou zijn dat het NOS-journaal geen journalisten in dienst heeft die thuis zijn in het academische onderzoek. Keulemans: “De NOS profileert zich als serieuze journalistiek, maar laat zich meeslepen door de persberichten van bedrijven die hun eigen belangen nastreven.”

Gelauff is niet onder de indruk van die kritiek. “Natuurlijk moeten we een bepaald onderzoek wel in de context plaatsen. En natuurlijk maken we wel eens fouten, maar toch denk ik: daarvoor heb ik geen wetenschapsredacteur nodig. Dat hoort gewoon bij gedegen journalistiek handwerk.”

Maar het waren toch vooral Gelauffs opmerkingen over zijn journalistieke taakopvatting die kwaad bloed zetten. “Ik kan niks met de suggestie dat wij de waarheid kunnen vaststellen of het volk kunnen opvoeden … Als de kijker na het zien van zo’n item in verwarring is, dan is dat zo.”

In een blog op de site van het populair wetenschappelijke tijdschrift NWT-magazine rekent Maarten Keulemans af: “Het gemopper van Gelauff (hbo-opgeleid) verraadt een ander sentiment. Wetenschap is maar lastig. Vervelend. Saai. Trouwens, wetenschappelijke uitspraken zijn ook maar een mening. Wat heb je eraan?”

 

Tags: wetenschap | media

Advertentie