Uittocht uit de spaceboxen

Het gros van de woningen van La Capanna staat al leeg, nu alle Nederlandse studenten uiterlijk gisteren vertrokken moesten zijn. De buitenlandse studenten volgen wat later deze maand. DUB sprak met enkele bewoners.

Op het complex was het vorige week al stil. Hier en daar ligt nog een deurmat voor de drempel, maar veel kamers klinken hol als je op de deur klopt; leeg. De in totaal 233 spaceboxen werden in september 2004 in De Uithof als tijdelijk wooncomplex geplaatst. Toen nog een bijzondere verschijning op de huizenmarkt: zelfstandige woningen in een gekleurde container. In 102 huizen werden buitenlandse studenten gehuisvest.

Terug naar 't óóst'n
Terwijl hij en zijn vader de boedelbak inladen, kijkt student Informatiekunde Harro (23) nog eens om zich heen. Hij is één van de laatste Nederlandse studenten die er vertrekt. “Ik vind het prima dat ik weg moet eigenlijk. Toen ik hier een jaar geleden kwam wonen, wist ik al dat ik rond deze tijd moest vertrekken. De SSH herinnerde me er vaak aan, dus het had me eigenlijk niet kunnen ontgaan.” Hij gaat voorlopig weer bij zijn ouders in Doetinchem wonen. “Het lijkt me eigenlijk wel leuk. Ik ben binnenkort toch klaar met mijn studie.”

Het spaceboxleven beviel Harro goed, alhoewel het soms een beetje gehorig was. “In het begin van het jaar werden bijna dagelijks feesten gegeven door buitenlandse studenten. Dat was ook weer niet zo erg, maar ik ga het niet missen. Dat alles zo dichtbij is hier vond ik ideaal.”

De student woonde op nummer 19. “Vaak kreeg ik post die voor anderen was bedoeld. De huisnummers lopen op mijn verdieping van 19A tot 19H, volgens mij, maar mijn buren vergaten soms de juiste letter bij het cijfer te voegen. Dan kreeg ik al hun brieven in de bus. Erg onhandig. Moet je weer bij de SSH gaan navragen voor wie de brieven precies waren bedoeld. Of zelf de brieven retour naar Italië sturen.”

Leuk alles in één
Andrea (21) uit Spanje is bachelorstudent International Trade. Eind juni moet ze weg. Dat vindt ze erg jammer, zegt ze. “Ik woon hier nu een jaar en ik heb het erg naar mijn zin, op het complex wonen veel vrienden.” Dat ze een kleine kamer heeft deert haar niet. “Het is klein maar het is mijn thuis geworden. Ik vind het leuk dat het alles in één is: een toilet, een keuken en een woon- en slaapkamer.”

Is er dan iets wat ze niét zal missen? “Dat geruis van de stoppenkast”, zegt ze, wijzend naar een onbestemde zwarte doos weggestopt boven de badkamer. “Ik moet terug naar Spanje om mijn studie af te maken, maar als het aan mij had gelegen zou ik hier blijven. Ik probeer zelfs wat Nederlands te leren.”

‘Ze zijn een beetje vervallen’
De Poolse Alexander (22) is masterstudent Theoretische Natuurkunde. Hij is hier sinds september en in juni moet hij weer weg. “Dat is jammer, het is hier awesome. Alles is dichtbij, heel handig: de universiteit is as close as it gets.” Op de spaceboxen heeft hij desondanks wel iets aan te merken: “Voor ik hier kwam wonen, zocht ik afbeeldingen van de spaceboxen op internet. Op de foto’s zagen ze er goed uit, maar eenmaal hier bleek het toch een klein beetje vervallen te zijn.”

Wat vindt hij leuk aan het wonen in zo’n kamer? “Nou, de schapen zijn best tof”, lacht hij knikkend naar de weide naast het complex. Er is geen ironie bij hem te bespeuren. De barbecues onder bij de trappen vindt hij ook leuk. Jammer is wel dat er geen gemeenschappelijke ruimte is waar iedereen elkaar kan tegenkomen, vindt hij. Het verbaast Alexander hoe véél er in 16 vierkante meter past. “Het is genoeg om in te leven, maar niet voor langer dan een jaar.”

Saaie campus
Jane (21) is uitwisselingsstudent Economie en komt uit Hongkong. Sinds februari studeert ze in Utrecht. Ook zij vertrekt eind juni. Hier wonen vond ze niet altijd even leuk: “Gelukkig heb ik hier een vriend, mijn buurman, die van dezelfde universiteit komt. Anders zou ik me een beetje eenzaam voelen."

"Het is moeilijker om vrienden te worden met iemand. Ik ben niet gewend aan zelfstandige kamers. In China is een studentenhuis veel gebruikelijker. Je mag daar zelfs al van geluk spreken als je überhaupt een kamer krijgt. Ik vind de zelfstandigheid hier enerzijds wel leuk, maar aan de andere kant vind ik het wel een beetje saai hier op de campus. Het is hier met name in het weekend heel stil.”

Zou ze dan niet beter een andere kamer hebben gehuurd? “Ik huur mijn kamer van SSH Short Stay. Wij uitwisselingsstudenten hebben geen andere keus.” Ondanks de minpunten gaat Jane toch wel iets missen: de Eurotrips. “In mijn tijd hier heb ik heel veel gereisd door Europa. Feestjes bezoek ik niet echt, ik gebruik mijn kamer meer als uitvalsbasis.” Opeens schiet haar nog iets te binnen: “Als je naar de wasmachines gaat, raak je vaak in gesprek met mensen. Dat vind ik wel leuk. Ik heb daar de rekenmachine van een medebewoner geleend.”

Dure Capanna
De vijfentwintigjarige Lucas uit Brazilië is masterstudent Economie die één jaar in Utrecht verblijft. In februari 2014 gaat hij terug. Hij vindt dat hij te veel betaalt voor zijn spacebox: “De huur bedraagt 520 euro voor mij, that’s very, very expensive.”

Hij betaalt voor een gemeubileerde kamer, maar hij had de spullen net zo goed zelf kunnen kopen, zegt hij. “Het is een rip-off.” Eind juni moet hij weg en hij hoopt een betere kamer te krijgen. Van tevoren wist Lucas niet wat hij kon verwachten, dus hij heeft het SSH-contract maar gewoon getekend. “Er waren geen andere opties, ik vertrouwde erop dat SSH het goedkoopst was.”
Over wonen op het complex heeft hij gemengde gevoelens: hij heeft alles wat hij nodig heeft en vindt het redelijk comfortabel, maar Lucas mist wel een centraal ontmoetingspunt voor de spaceboxbewoners. Ook is hij ontevreden over het feit dat alle bewoners het samen met 5 wasmachines moesten stellen.

Utrecht zelf vindt hij geweldig. “For being such a small city, so much is happening! Ik hou van de mensen, de cultuur, de festivals hier. It’s cosy.” Bij het vinden van een nieuw onderkomen krijgt hij geen hulp van de SSH. “Als vreemdelingen hier zijn we makkelijke slachtoffers omdat we onbekend zijn met de diensten en regels hier”, stelt hij teleurgesteld vast.

De toekomst van La Capanna
In de spaceboxen zullen begin juli deelnemers aan het Jeugd Olympisch Festival (EYOF) worden ondergebracht dat van 14 tot en met 19 juli in Utrecht worden gehouden. Daarna worden ze verplaatst naar Rijnsweerd op het terrein van wooncomplex AL 16. Eigenaar SSH is op dit moment bezig de benodigde vergunningen te verkrijgen voor het verplaatsen van de spaceboxen na het sportevenement.

De Nederlandse studenten van de spaceboxen hebben voorrang gekregen voor kamers in andere studentencomplexen zoals Ina Boudier-Bakkerlaan en Tuindorp-West. Annemiek van Vondel van de SSH zegt dat het volgens afspraak is dat buitenlandse studenten zelf een nieuw woonadres moeten zoeken: “Alle bewoners hebben woonruimte gereserveerd via hun onderwijsinstelling tot en met 30 juni, het eind van het academisch jaar. Het komt voor dat buitenlandse studenten langer in Nederland blijven dan de Short Stay-reservering loopt. In dat geval moeten ze vervolgens zelf woonruimte zoeken.”

 

Advertentie