Minister blijft bij besluit

UMC Utrecht naar rechter om kinderhartcentrum

Foto: Wikimedia / Antoine CC BY-SA 3.0

De ziekenhuizen kregen vorige week de definitieve bevestiging van de beslissing van de minister. Die oordeelde begin februari dat alleen de kinderhartcentra in de academische ziekenhuizen van Rotterdam en Groningen kunnen blijven bestaan. Utrecht en Leiden vallen buiten de boot.

Daarmee kwam een einde aan een jarenlang debat over concentratie van de kinderhartcentra en het verbeteren van de kwaliteit van de zorg.

Het UMC Utrecht is zwaar teleurgesteld over de gang van zaken. De succesvolle samenwerking van kinderhartspecialisten met collega’s in het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie gaat nu verloren, stelt het ziekenhuis. Kinderen met kanker hebben relatief vaak hartchirurgie nodig.

Ook ouders en familieleden van patiënten roerden zich. Een petitie met de titel ‘Houd het Hart Centraal’ werd zo’n 47.000 ondertekend.

Volgens het Utrechtse ziekenhuis was in een eerder stadium al besloten dat de zorg in Rotterdam en Utrecht geconcentreerd moest worden. Het blijft onduidelijk waarom dat nu wordt teruggedraaid, meent het UMC Utrecht.

In een persbericht staat: “Wij zijn zeer teleurgesteld en zien ons, samen met het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie, gedwongen om juridische stappen te ondernemen tegen dit besluit.”

Ook het ziekenhuis in Leiden heeft aangekondigd de rechter te zullen inschakelen.

Advertentie