Uniek Utrechts tijdschrift De Schone Zakdoek herleeft

Een bijdrage van Bas Hooimeijer van het Groningse stripblad Gr'nn aan De nieuwe Schone Zakdoek

Na 70 jaar verschijnt deze week een nieuw nummer van het surrealistische tijdschrift De Schone Zakdoek. Een groep - grotendeels - Utrechtse kunstenaars is verantwoordelijk voor de wedergeboorte. De oplage is welgeteld één, net als in de oorlogsjaren.

Tussen 1941 en 1944 verschenen er 36 nummers van De Schone Zakdoek. Het tijdschrift was een initiatief van het Utrechtse kunstenaarskoppel Gertrude Pape en Theo van Baaren. Van Baaren studeerde in Utrecht Theologie en zou later hoogleraar in Groningen worden.

De avantgardistische uitgave bevatte gedichten, onder meer van C. Buddingh' en de onlangs overleden Leo Vroman, maar ook verhalen, tekeningen, collages en foto’s. Om de censuur van de Duitse bezetter te omzeilen, verscheen De Schone Zakdoek in een oplage van één exemplaar. Het werd aan medewerkers en vrienden doorgegeven.

Tijdens de Kunststripbeurs in de Nicolaïkerk presenteren Utrechtse kunstenaars zaterdag hun hommage aan De Schone Zakdoek. Onder hen Joshua Peeters, medewerker van de faculteit Bètawetenschappen, en DUB-cartoonist Niels Bongers. Zij stelden de 37ste editie van het tijdschrift samen aan de hand van 24 nieuwe surrealistische bijdragen.

Ook nu gaat het om één enkel exemplaar. Vertegenwoordigers van het Letterkundig Museum nemen de nieuwe editie in ontvangst en zullen deze toevoegen aan de collectie originele exemplaren.

Wie nieuwsgierig is naar De Schone Zakdoek 2014 hoeft overigens niet naar het museum in Den Haag af te reizen. In tegenstelling tot de oorlogsedities zal deze uitgave wijd verspreid worden - via internet. Het nummer verschijnt integraal online en zal te zien zijn via schonezakdoek.blogspot.nl.

Advertentie