Universiteit Maastricht wint rechtszaak tegen ministerie

De Universiteit Maastricht heeft een overwinning behaald op het ministerie van Onderwijs: de tweejarige master forensische psychologie moet volledig worden bekostigd. Tot nog toe wilde de minister maar voor één jaar betalen.

De ruzie tussen het Maastrichtse college van bestuur en het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) speelt al sinds 2009. In dat jaar besloot toenmalig onderwijsminister Plasterk om de nieuwe masteropleiding forensische psychologie maar voor één jaar te bekostigen, tot woede van de universiteit. Keurmeester NVAO accrediteerde de opleiding namelijk wél voor twee jaar, omdat forensisch psychologen – die bijvoorbeeld werken in tbs-klinieken – een complex en specialistisch werkterrein hebben.

De universiteit begon in 2010 toch met een tweejarige master. Ondertussen ging het college van bestuur in beroep bij het ministerie, verloor en stapte vervolgens naar de bestuursrechter in Maastricht. Die droeg het ministerie vorig jaar op het besluit te heroverwegen. Onterecht, vond OCW, dat in beroep ging bij de Raad van State. Dat was voor beide partijen de laatste mogelijkheid om hun gelijk te halen.

De Universiteit Maastricht kan tevreden zijn over de uitspraak: het ministerie moet de tweejarige masteropleiding helemaal bekostigen. De argumenten waarmee Plasterk vier jaar geleden beargumenteerde waarom één jaar wel genoeg is voor de studie, zijn van tafel geveegd.

Plasterk baseerde zich bij zijn besluit op een advies uit 2006 over masteropleidingen psychologie, in plaats van op het NVAO-oordeel. Dat had niet zomaar gemogen, oordeelt de Raad van State. Het advies is ouder dan het oordeel van de NVAO en bovendien niet toegespitst op het specifieke onderzoeksveld van de forensische psychologie. Het ministerie heeft geen goede reden gegeven waarom het oudere advies bepalend was, dus moet het luisteren naar de onderwijskeurmeester.

Studenten zullen al die jaren weinig last hebben gehad van de strijd rondom hun opleiding. De Universiteit Maastricht betaalt sinds 2010 het extra bedrag voor het tweede jaar, waardoor studenten nu al tegen het lage wettelijke collegegeldtarief kunnen studeren.

Het ministerie heeft nog niet gereageerd op de uitspraak. “Maar wij gaan er van uit dat we ook de bekostiging van de afgelopen jaren nog krijgen”, aldus een universiteitswoordvoerder.

Advertentie