Universiteit Twente heeft beste vrouwenbeleid

De Universiteit Twente krijgt een pluim. Er werken steeds meer vrouwelijke hoogleraren, en ook het aandeel vrouwen in andere hoge functies neemt toe. Het leverde de instelling vandaag een prijs op.

De Universiteit Twente is een ‘aansprekend voorbeeld’, schrijft de commissie Talent naar de Top in hun jaarlijkse monitor. De instelling maakt duidelijke plannen om meer vrouwen de carrièreladder op te krijgen, en trekt daar geld voor uit. Dat blijkt te werken: het aandeel vrouwelijke hoogleraren is vorig jaar gestegen tot iets meer dan dertien procent. Van het niet wetenschappelijk personeel is op leidinggevende posities bijna dertig procent vrouw.

Andere universiteiten scoren eigenlijk hoger, aan de Rijksuniversiteit Groningen is bijvoorbeeld negentien procent van de hoogleraren vrouw. “Maar sommige universiteiten hebben van oudsher al meer vrouwelijke wetenschappers”, legt onderzoeker Annemieke van Beek uit.

De Universiteit Utrecht staat ook in de monitor opgenomen. Bij het wetenschappelijk personeel is het streefaantal 20 procent. Eind 2012 stond de teller op 19,3 procent, voor 2013 zijn de gegevens niet aangeleverd. Bij het ondersteunend personeel is het streefaantal 40 procent. In 2009 was dit aantal volgens de monitor 35,8 procent. Blijkbaar heeft de universiteit het ondersteunend personeel niet meer in de telling meegenomen.

De universiteit Twente krijgt de prijs als goed voorbeeld. De instelling heeft bijvoorbeeld fondsen in het leven geroepen voor vrouwelijke wetenschappers, vertelt Annemarie Ridder, coördinator van het Twentse diversiteitsbeleid. “Vrouwen hebben vaker dan mannen een gat in hun loopbaan. Om dit te verhelpen kunnen ze extra geld aanvragen om een tijdje naar het buitenland te gaan of om meer artikelen te schrijven.”

Twente mag vanmiddag dan een prijs mee naar huis nemen, de hele sector ‘onderwijs en onderzoek’ doet het volgens onderzoeker Van Beek opvallend slecht. “De prestaties zijn echt ondermaats, terwijl je toch zou verwachten dat het onderwijs een voorloper is.” In de advocatuur staan bijvoorbeeld meer vrouwen aan top, net als bij woningcorporaties, in de gezondheidszorg of bij de overheid.

Talent naar de Top is een initiatief van werkgevers- en werknemersorganisaties en de Rijksoverheid. Voorzitter van de commissie is voormalig Tweede Kamervoorzitter Gerdi Verbeet.

Tags: Diversiteit

Advertentie