Universiteit Utrecht tweede op ranglijst Elsevier

Volgens weekblad Elsevier zijn een groene universiteit en een groene hogeschool de beste van Nederland. Wageningen Universiteit en HAS Hogeschool staan bovenaan in de jaarlijkse ranking.

De ranglijst van Elsevier is gebaseerd op het oordeel van studenten op één vraag in de Nationale Studenten Enquête: hoe tevreden zijn de studenten over hun studie in het algemeen? Ze geven een cijfer tussen de één en de vijf.

Elsevier kijkt welke universiteit en hogeschool de best gewaardeerde bacheloropleidingen in huis hebben. Bij Wageningen oogsten twaalf van de negentien beoordeelde opleidingen veel lof van studenten, bij HAS Hogeschool komen zeven van de tien opleidingen bovendrijven.

Voor een eerlijkere vergelijking zijn de universiteiten in drie soorten opgedeeld. In de groep ‘brede’ universiteiten wint de Radboud Universiteit Nijmegen, de Universiteit Utrecht eindigt op een tweede plek. De TU Eindhoven scoort het hoogst van de drie technische universiteiten. Overall winnaar Wageningen is de beste van de ‘specialistische’ universiteiten. 

De hogescholen zijn opgedeeld in brede hogescholen, specialistische hogescholen en kunsthogescholen. Van alle brede hbo-instellingen is Avans Hogeschool volgens Elsevier de beste, terwijl de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten de meeste waardering krijgt van de vier kunsthogescholen. Winnaar HAS komt uit de categorie ‘specialistische hogescholen’.

Donderdag verschijnt de jaarlijkse Elsevier-special Beste Studies, waarin het blad nader ingaat op onder meer de contacturen met docenten, het studierendement en het aantal mannen en vrouwen binnen opleidingen.

*update* DUB keek ook naar de Utrechtse studies met tevreden en minder tevreden studenten.

Advertentie