Inzamelen van hulpmiddelen

Universiteiten en studenten in actie na aardbeving in Turkije en Syrië

Aardbeving. Foto: Pixabay
Aardbeving, niet in Turkije en Syrië. Foto: Pixabay

In Oost-Turkije en Noord-Syrië zijn er voor zover bekend al ruim vijfduizend mensen omgekomen na de zwaarste aardbeving sinds decennia, maandagochtend. De Verenigde Naties schat dat het dodental zal oplopen tot meer dan twintigduizend. Veel mensen worden nog vermist. Ook studenten en docenten zijn getroffen: zeventig zitten er vast in het puin van ingestorte gebouwen, ook zijn er enkele gewond of nog vermist.

Turkse en Syrische hogeronderwijsinstellingen in de getroffen provincies hebben hun onderwijsactiviteiten tijdelijk geschrapt en leggen zich toe op het inzamelen van hulpgoederen als voedsel, medicijnen en lakens en het trainen van vrijwilligers. Ook doneren studenten bloed voor transfusies, meldt University World News.

Studenten in Nederland
Er is veel internationale steun toegezegd van universiteiten en studentenverenigingen. Zo gaat de Turkse studentenvereniging SV Anatolia uit Amsterdam bijvoorbeeld geld inzamelen. “Iedereen is ermee bezig,” vertelt voorzitter Safa Yilmaz aan Het Parool. “Het leeft, mensen appen elkaar: is jouw familie oké? Ook een paar van onze bestuursleden hebben familie in het gebied.”

Steun voor Turkse studenten in Utrecht
De Universiteit Utrecht begrijpt dat de klap voor Turkse studenten groot is. Daarom is de universiteit van plan deze week een mail te sturen aan alle studenten met een Turkse achtergrond. Daarin zal staan dat studenten die door de aardbeving vragen of problemen hebben, kunnen aankloppen voor extra begeleiding. 

Tags: turkije | syrie

Advertentie