Universiteitsfonds start actie om Utrechtse studenten uit Rusland en Oekraïne te steunen

Oekraïense vlag bij het IBB. Foto DUB

De afgelopen week is het Universiteitsfonds een crowdfundingactie gestart om geld in te zamelen voor Utrechtse studenten die vanwege de oorlog financieel in de knoei komen. Het Universiteitsfonds hoopt 60.000 euro op te halen voor dit zogenoemde Noodfonds.

“Wij krijgen signalen dat studenten uit Rusland, Oekraïne en Wit-Rusland door de oorlog steeds meer problemen hebben om bij hun geld te komen. Je moet dan denken aan geld voor hun levensonderhoud of  kamerhuur”, vertelt Robbert Jan Feunekes van het Universiteitsfonds. De universiteit kijkt zelf ook in hoeverre er wat gedaan kan worden aan de problemen voor deze studenten en medewerkers. Met name wanneer studenten het hoge instellingscollegegeld moeten betalen, gaat dit om hoge bedragen.

Slachtoffers Kremlin
In eerste instantie is gekeken of er met alle universiteitsfondsen samen iets gedaan kon worden, vertelt Feunekes. Uiteindelijk is gekozen dat iedere universiteit zijn eigen keuze maakt. Zo is Eindhoven een actie gestart en heeft het fonds zelf al 100.000 euro gestort. Ook de Universiteit van Amsterdam is zelf een actie begonnen en de teller staat daar op 70.000 euro. Het Universiteitsfonds van de Universiteit Utrecht heeft niet op voorhand al een bedrag beschikbaar gesteld. “We willen eerst kijken hoe het loopt. Maar wij sluiten een eigen donatie niet uit.”

Het Universiteitsfonds kiest ervoor om niet alleen de studenten uit Oekraïne te steunen, maar ook die uit Rusland en Wit-Rusland. Dat past in het beleid van de universiteit, om deze studenten niet het slachtoffer te laten worden van de politiek van het Kremlin.

Steun gezelligheidsverenigingen
De opzet van het fonds bouwt voort op het eerdere fonds voor steun voor coronastudenten. Bij dit  fonds beoordeelden de studentendecanen de aanvragen en brachten dan een advies uit. Dat is nu ook weer het geval. Feunekes weet niet de precieze criteria. Het gaat er volgens hem om in de eerste plaats te kijken of iemand in zijn levensonderhoud kan voorzien. Er is niet gezegd dat een student uit Rusland of Wit-Rusland zich bij zo’n aanvraag ook moet uitspreken tegen de oorlog. Dat is een moeilijk dilemma, je wilt niet het risico lopen dat deze studenten door een expliciete uitspraak niet meer terug kunnen naar hun eigen land. 

De Utrechtse gezelligheidsverenigingen willen het Noodfonds actief gaan ondersteunen. Het initiatief komt uit het Utrechtsch Studenten Corps. Rector Cas van Turnhout: “Wij benaderen alle verenigingen om één euro per lid bij te dragen. Dat is al toegezegd door USC, UVSV en Veritas en ook de andere verenigingen reageerden in eerste instantie positief.” Daarnaast zullen de verenigingen een gezamenlijke poster maken en leden stimuleren zelf acties op te zetten om het fonds te ondersteunen.

Op maandag stond de teller van het noodfonds op bijna 6.000 euro.

Advertentie