University College Roosevelt opent nieuw gebouw met laboratoria

Vicevoorzitter van de UU Margot van der Starre (links) en minister Ingrid van Engelshoven proberen het Digital Health Lab uit. Foto Liam McClain

Demissionair minister Ingrid van Engelshoven was woensdag naar Middelburg afgereisd om de officiële opening te verrichten van het nieuwe Engineering gebouw op de campus van het University College Roosevelt (UCR). Dit University College in Middelburg valt formeel onder de Universiteit Utrecht.

Het UCR is in september 2020 begonnen met een Engineeringopleiding. Studenten kunnen deze richting als major (hoofdrichting) kiezen na hun eerste algemene jaar. Andere studenten kunnen Engineering ook als minor volgen. Het bijzondere aan de richting is dat technische vraagstukken op het gebied van energie, duurzaamheid of klimaat worden benaderd vanuit verschillende disciplines, zoals de sociale wetenschappen en de geesteswetenschappen.

Frank van der Stappen, hoogleraar en hoofd van het Department Science en Engineering vindt de meerwaarde dat studenten van alle majors Liberal Arts and Science hier kunnen ontmoeten en samenwerken: “Engineering is een vakgebied dat niet alleen in theorie kan worden bestudeerd: het is cruciaal om engineering-ontwerpmethodieken en -principes in de praktijk toe te passen, op kleine schaal binnen reguliere cursussen, maar ook op grotere schaal en in een (interdisciplinair) team.”

De richting is mede mogelijk gemaakt door een Regio Deal uit 2018 waarmee met bijdragen van Rijk, provincie en gemeente regionale vraagstukken in samenhang worden opgepakt met de provincie Zeeland.

Voor de opleiding is nu dus een nieuw gebouw ingericht met naast practica ruimten en laboratoria ook veel studieplekken die door studenten vanuit alle majors binnen de UCR gebruikt kunnen worden.

Van Engelshoven noemde het gebouw een prachtige aanwinst die het UCR de gelegenheid biedt nog meer talent uit binnen- en buitenland te werven.

Net zoals de andere panden van UCR (Franklin, Eleanor, Theodore, Elliott), is het gebouw vernoemd naar een lid van de Roosevelt familie, namelijk Anna Eleanor Roosevelt (roepnaam Anne). Anne is de kleindochter van Eleanor en Franklin Roosevelt, en maakt zich net als haar grootouders sterk voor de vrijheid van educatie en zelfontwikkeling. Zij was woensdag aanwezig met een videoboodschap. “Het stemt mij hoopvol dat engineering binnen University College Roosevelt in het liberal arts and sciences programma wordt geweven; dat is helemaal de juiste benadering. En het blijft niet alleen bij een mooie filosofie. Het gebouw staat open voor de hele campus en plaatst engineering binnen het bredere universitaire programma. Ik ben vereerd dat het mijn naam draagt.”

Advertentie