Meer inschrijvingen dan plekken

USC ondanks misstanden nog steeds populair

UIT-21 USC foto DUB
Foto: DUB

Het USC moest ook dit jaar ‘nee’ verkopen aan een deel van de studenten dat lid wilde worden. “Wij hebben een maximumaantal van 270 nieuwe leden, daar zitten we afgelopen vijf jaar steeds boven en dan wordt door middel van loting bepaald wie lid wordt”, laat rector Rik Tinga schriftelijk weten aan het NRC

De vele negatieve verhalen over het USC lijken studenten niet af te schrikken om zich in te schrijven bij het mannencorps. Voor USC was het dit jaar een dieptepunt wat betreft misstanden en negatieve publiciteit. 

Bangalijst
Een voormalig USC-lid werd in maart veroordeeld tot drie jaar cel vanwege verkrachting van twee studentes. Twee maanden later doken er op Geenstijl beelden op van corpsleden die ‘anaal ringwierpen’. Het was onderdeel van een strippersacts. En er was natuurlijk de bangalijst die afkomstig was van USC-leden en waarnaar nog een strafrechtelijk onderzoek loopt.

Het USC ging door het stof en beloofde beterschap door een veranderingstraject aan te gaan “waarin vrouwonvriendelijkheid en sterke groepsdruk centraal staat”, zodat “respectvolle omgangsvormen” het uitgangspunt wordt bij het USC. 

De nieuwe leden van het USC zouden meteen al wat van het veranderingstraject moeten merken. Een onderdeel hiervan is dat senior oud-leden tijdens de kennismakingstijd zullen spreken “over hoe je met elkaar en met vrouwen omgaat, hoe je elkaar aanspreekt als er iets niet goed gaat, en hoe je omgaat met seksualiteit en sociale veiligheid.”  

Advertentie