Deelname van vrijwel alle Utrechtse hogescholen en universiteiten

Utrecht Summer School biedt ook cursussen in het buitenland aan

waterloo utrecht summer school
Veldwerk cursus op het slagveld van Waterloo. Foto Utrecht Summer School

De Utrechtse Summer School is de laatste jaren uitgegroeid tot een van de grootste summer schools van Europa. Het merendeel van de cursussen vindt plaats in Utrecht. Bijna alle hoger onderwijsinstellingen in Utrecht doen mee. De Hogeschool voor de Kunsten verzorgt bijvoorbeeld cursussen Filmmaking for Beginners en The Power of Sound. De Hogeschool Utrecht biedt cursussen aan die onder meer gaan over circulaire economie, digitale innovatie en mentale gezondheid. Dit jaar participeert de Universiteit voor Humanistiek voor het eerst met de cursus Politics of Disablement, over sociale rechtvaardigheid voor mensen met een beperking. 

Naar het buitenland
De Universiteit Utrecht neemt met 120 cursussen het leeuwendeel van het aanbod voor haar rekening. De meest opvallende is een cursus Waterloo Uncovered Battlefield Excavation van Geesteswetenschappen, gegeven op het slagveld in Waterloo waar in de Eerste Wereldoorlog zwaar is gevochten. Maar ook kun je Chinees leren, je verdiepen in data science of meelopen in een biomedisch laboratorium. Alle faculteiten bieden cursussen aan.

Het is ook dit jaar weer mogelijk om buiten Utrecht cursussen te volgen. Zo biedt de Freie Universtität van Berlijn de cursussen Art in Germany from the Middle Ages to the 20th Century en The Making of EuropeVoor de cursus Walk for Understanding over 21ste eeuwse vaardigheden moet je naar de Universiteit van León in Spanje Utrecht waarbij je een deel van de pelgrimstocht naar Santiago de Compostella gaat lopen. Deze cursus is mede opgezet door de Hogeschool Utrecht. In Florence zijn enkele specifieke kunstcursussen die door de UU georganiseerd worden.  Voor een cursus over de Baltische Staten moet je naar Letland. 

Uiteenlopende prijzen
De prijzen van de cursussen lopen nogal uiteen. Veelal zijn er speciale studententarieven. De goedkoopste cursus is een webinar van de Hogeschool Utrecht voor 20 euro over stressmanagement. Ook zijn er online cursussen rond de 150 euro om de computertaal Python te leren en ook de cursus van de Universiteit van Humanistiek is met 135 euro voor studenten goedkoop te noemen. De meest prijzige cursussen liggen rond de 3000 euro. Voor de cursussen Kunstgeschiedenis en het ontstaan van Europa reis je naar verschillende steden. Maar ook cursussen zoals de hogeschoolcursus over ondernemerschap en de introductiecursus voor de master Diergeneeskunde komen in de buurt van dat bedrag en deze cursussen vinden in Utrecht plaats.

Advertentie