Utrechts team wint NK debatteren
‘Een burgemeester moet er voor alle groepen in de samenleving zijn’: dit is de lijn van argumentatie waarmee een Utrechts team het Nederlands Kampioenschap debatteren heeft gewonnen dat afgelopen weekend in het Academiegebouw plaatsvond.
Bijna vijftig teams kwamen in de vroege uurtjes naar Utrecht om elkaar een weekend lang met woorden te bestrijden. In debatten waar – het is mogelijk – inhoud en analyse belangrijker zijn dan een eloquente stijl met lekker oneliners. Aan elk debat op dit kampioenschap doen vier teams mee, die een kwartier voor het debat de stelling krijgen en horen of ze voor of tegen deze stelling zijn. Terwijl de rest van Utrecht genoot van z’n vrije weekend, debatteerden de studenten, (net) afgestudeerden en een handjevol scholieren in vijf voorronden over onderwerpen als het verbieden van onderzoek naar de genetische oorsprong van homoseksualiteit en het aanbieden van NAVO-lidmaatschap aan de staten van de voormalige Sovjet-Unie.
De Utrechtse debatverenging Utrecht Debating Society organiseerde dit jaar het NK en daarom was het extra feestelijk dat een Utrechts team in de finale stond: Alex Klein (25) en Andrea Bos (24) verdedigden Utrechts eer in een debat met de actuele stelling: ‘Deze Kamer vindt dat burgemeesters niet hadden mogen meelopen in protesten tegen de uitspraken van Geert Wilders.”
Geheel in stijl vond het finaledebat plaats in de prachtige Senaatszaal in het Academiegebouw. Als voorstanders leggen Alex en Andrea uit dat een burgemeester neutraal moet zijn en de taak heeft burgers te verbinden: door stelling te kiezen voor óf de PVV óf de Marokkanen in het debat stoot je altijd één groep van je af. Of de Utrechtse debaters daar in het echte leven ook zo over denken dat doet er niet toe, legt Alex uit: “Op het moment dat je de stelling krijgt schakel je de knop om. Tijdens het debatteren ben ik altijd 100 procent overtuigd van mijn gelijk. Na het debatteren denk ik er natuurlijk genuanceerder over.”
Ook de professionele jury vond vandaag dat Alex en Andrea gelijk hadden. Alhoewel de tegenstanders (oppositie) een goed punt hadden, waarin zij stelden dat als het om discriminatie gaat de burgemeester voor alle burgers op moet komen door stelling te nemen tegen een schending van deze universele waarde, wogen de nadelige gevolgen van stellingname door burgemeesters toch sterker. En zo sleepte de Utrecht Debating Society naast een succesvol georganiseerd toernooi ook de gigantische toernooibeker binnen. Hear hear.