Utrechtse klimaatonderzoeker wordt nieuwe weerman NOS

Polair meteoroloog Peter Kuipers Munneke (32) gaat bij de NOS het weerbericht presenteren. "In de nacht licht vorst, overdag temperaturen boven nul."

De klimaatonderzoeker, die als postdoc voor de UU onderzoek doet naar smeltend poolijs en de gevolgen voor de zeespiegel, start op 1 maart als parttime weerman bij de NOS. In april is hij voor het eerst op televisie te zien.

Kuipers Munneke deed in november een screentest bij de NOS. Deze week werd hij gepresenteerd als nieuwe weerpresentator.

Peter, gefeliciteerd met je nieuwe baan. Heb je altijd al tv-ambities gehad?
"De laatste jaren kom ik voor mijn werk steeds meer in contact met de media, en houd ik praatjes voor publiek. Het ligt me wel. Mensen die me kennen waren dan ook niet verrast toen ze hoorden dat ik het weer ging presenteren."

Weerman en postdoc tegelijk, hoe doe je dat?
"Ik ga 1 à 2 dagen per week voor de NOS werken, de andere dagen blijf ik onderzoeker."

Zien we je ook in het Achtuurjournaal?
"Ja, mijn werkdag is van 1 uur 's middags tot 9 uur 's avonds. Overdag bereid ik de avondjournaals voor, doe ik het weerbericht op Radio 1, en ben ik te zien op satellietzender BVN voor internationaal weer. En ik lever ook de teksten voor Nieuwsuur en het Jeugdjournaal, dus er is genoeg te doen."

Kan je nog wel op poolexpeditie nu je wekelijks voor de NOS werkt?
"Ik ben de afgelopen jaren al op expeditie geweest naar Antarctica, Groenland en Spitsbergen. Met die gegevens kan ik onderzoek doen. En er staan daar automatische weerstations, die weergegevens via de satelliet naar Utrecht sturen. Je kan prima onderzoek doen zonder op expeditie te gaan."

Heb je een favoriete weerman?
Na wat bedenktijd zegt Kuipers Munneke: "Ik heb geen echte favoriet, we hebben allemaal uitstekende weerpresentatoren in Nederland. Als ik dan toch iemand moet noemen: Jan Pelleboer. Dat is wel een legende, hoewel hij van voor mijn tijd is. En hij komt net als ik uit het noorden van het land."

En dan de clichévraag: Peter, wat voor weer wordt het dit weekend?
"Haha.. In de nacht licht vorst, overdag temperaturen boven nul. Verder lichte neerslag."

Kunnen we nog schaatsen de komende tijd?
"Verder dan een dag of 8 en 9 vooruit kijken is niet nauwkeurig, dus dat is moeilijk te voorspellen. Maar wie weet wat de winter nog in petto heeft."

Advertentie