Utrechtse onderzoekers doen samen met Willie Wartaal mee aan AI-songfestival

Iris Ren (tweede van links), Anja Volk (derde van links) en Willie Wartaal (eerste van rechts) doen namens Utrecht mee aan het AI-songfestival van de VPRO

Kunstmatige intelligentie schrijft niet zomaar een liedje. Daarvoor moeten ze eerst naar heel wat muziek ‘luisteren’ om het te kunnen analyseren. De teams werken daarom met bestaande data en data die ze zelf creëren. Vanaf vrijdag 10 april is in een webserie te zien hoe de Utrechtse onderzoekers samen met Willie Wartaal aan de slag gaan om het beste nummer te schrijven.

Helaas zit een volledig door de computer gemaakte hit er nog niet in, vertelt onderzoeker Anja Volk. Om de kunstmatige intelligentie een handje te helpen kregen de teams een dataset van 250 Eurovisie Songefestival-liedjes. "Dat lijkt veel, maar voor een AI is dat lang niet genoeg. We hebben dus ook een paar duizend Nederlandse volksliedjes aan de trainingsset toegevoegd.”

Het idee voor de liedjeswedstrijd komt van Karen van Dijk, die bij de VPRO werkt. “Het idee is ontstaan toen Duncan Laurence het officiële songfestival won”, legt ze uit in VPRO-podcast De Machine. “Toen vroeg ik me af of er misschien een formule is voor winnend liedje.”

Net als bij het echte songfestival mag het publiek stemmen en is er een jury. Zij beoordelen hoe de teams de kunstmatige intelligentie hebben ingezet voor hun compositie. De driekoppige jury heeft een Utrechts tintje. Voorzitter Vincent Koops haalde zijn PhD in Music Information Retrieval aan de UU.

In totaal doen er dertien teams uit acht landen mee. Alle nummers komen op vrijdag 10 april online op het youtubekanaal van NPO 3FM. Vanaf dat moment kan ook iedereen stemmen op het leukste liedje. Op 12 mei wordt de winnaar digitaal bekend gemaakt.

Een uitgebreid verhaal over dit songfestival is vanaf vrijdag hier te lezen.
 

Advertentie