Afgelopen winter gingen de Utrechters roeiers een kijkje nemen in Vianen (Foto's van www.orcaroeien.nl).

Utrechtse toproeiers willen uitwijken naar Vianen

Body: 

De twee Utrechtse studentenroeiverenigingen Orca en Triton zijn de drukte op het Merwedekanaal beu. Zij willen met een groot deel van hun wedstrijdroeiers in Vianen gaan trainen.

De twee Utrechtse studentenroeiverenigingen Orca en Triton zijn de drukte op het Merwedekanaal beu. Zij willen met een groot deel van hun wedstrijdroeiers in Vianen gaan trainen.

Meer woningbouw langs het kanaal, meer bruggen, meer pleziervaart. De plannen voor het gebied rondom het Utrechtse Merwedekanaal boezemen de twee roeiverenigingen grote angst in. Ze vrezen gevaarlijke situaties en nog slechtere omstandigheden voor hun prestatieroeiers.

Deze winter werd daarom een opmerkelijk initiatief genomen. De twee verenigingen stapten naar de gemeente Vianen met het verzoek te mogen roeien op het Merwedekanaal in die stad. Met 12 kilometer roeiwater, slechts vier bruggen, en buiten de zomer weinig pleziervaart gaat het volgens Triton-bestuurslid Aline Jansen om een “ideale locatie”. “Het water is bovendien ook nog eens vrij breed. In Utrecht kunnen er geen drie boten naast elkaar varen, daar wel. Onze wedstrijdroeiers kunnen daar geweldig trainen.”

Jansen meldt dat de gemeente Vianen enthousiast is over het idee om de twee verenigingen tijdelijk te laten neerstrijken op het braakliggende Sluiseiland. Orca en Triton zouden daar de komende twee jaar hun loodsen en vlotten kunnen plaatsen. De gemeente hoopt daardoor onder meer de levendigheid van het gebied te vergroten.

De bedoeling is dat ongeveer veertig wedstrijdroeiers ’s avonds maar vooral in de weekenden gebruik gaan maken van de faciliteiten. Het gaat vooral voor roeiers van de boten zonder stuurman of –vrouw. Die worden op het Merwedekanaal tureluurs van het achterom kijken, aldus Jansen.

De twee verenigingen willen de alternatieve locatie zelf bekostigen. Een werkgroep is samengesteld om de overgang handen en voeten te geven. Aline: “We hebben bijvoorbeeld ook nog twee busjes nodig om onze roeiers daarheen te brengen.”

Op dit moment ligt de aanvraag van de verenigingen bij de gemeente. Jansen: “Wij hopen eigenlijk dat we dit najaar al in Vianen terecht kunnen.”

De vraag blijft wat op de lange termijn de oplossing is voor het Utrechtse toproeien. Aan een haalbaarheidsonderzoek naar een roeibaan in De Uithof wordt nog gewerkt. Of een dergelijke baan – als die er al ooit komt - kan voldoen aan de verwachtingen en eisen van de wedstrijdroeiers is ook nog onduidelijk. Jansen: “Wij weten nu ook nog niet hoe het verder moet.”

Facebook Twitter Whatsapp Mail