Utrechtse wetenschappers laten jongeren kennismaken met schrijvers

Manon Uphoff en Iris van Vliet geven een workshop over bingewatchen. Foto van de site van Taalbaas.nu

Jongeren maken nauwelijks meer kennis met schrijvers nu de coronatijd de bezoeken aan theaters of scholen onmogelijk maakt. De Utrechtse hoogleraren Neerlandistiek Geert Buelens en Els Stronks bedachten een initiatief waarover ze in juni een opiniestuk in de Volkskrant schreven. Hierin pleitten ze om de jongeren die een leesachterstand dreigen op te lopen en de verhalenvertellers die thuis zitten, online samen te brengen. Hun oproep werd door 250 academici, theatermakers en schrijvers ondersteund.

“Naar aanleiding van dit opiniestuk kregen we geld uit Den Haag voor een pilot”, vertelt Geert Buelens. “We zijn hard aan de slag gegaan en hebben deze week een hele reeks workshops georganiseerd onder de noemer Taalbaas.”

Het aanbieden van workshops is al op 22 juli begonnen en loopt  tot en met 28 augustus. De laatste twee dagen  zijn er nog 24 workshops met klinkende namen als Ingmar Heytze, Maartje Wortel en Daan Heerma van Vos. De deelname voor jongeren is gratis.

“Wij denken dat het voor bijvoorbeeld aankomende eerstejaars ook heel interessant is”, vertelt Els Stronk. “Een aantal sessies is speciaal voor jonge, analytische, filosofische en juridisch ingestelden de moeite waard.”

Ze wijst op de workshop van Wout Morra die jongeren leert schrijven en lezen als een advocaat. Maar ook op auteur Philip Huff die het zal hebben over het leren begrijpen van jezelf en schrijfster Manon Uphoff die de overeenkomst tussen bingewatchen en lezen onderzoekt.

Inschrijven voor de workshops kan via Taalbaas.nu.

Advertentie