UU adviseert studenten om terug te komen uit Hongkong

Foto DUB

Het al maanden durende protest tegen het stadsbestuur van Hongkong en de groeiende invloed van Peking, wordt steeds feller. Veel demonstranten zijn studenten die hun universiteit als uitvalsbasis gebruiken en de toegangen blokkeren. Vorige week kwam een student om het leven en deze week raakte een andere demonstrant ernstig gewond toen een politieagent hem van dichtbij neerschoot.

Meerdere Nederlandse universiteiten hebben hun studenten die op uitwisseling zijn dringend geadviseerd om de stad te verlaten. Het gaat bijvoorbeeld om de Erasmus Universiteit Rotterdam die 74 studenten in Hong Kong heeft zitten. Sommigen van hen waren al teruggekeerd naar Nederland. Wie niet verzekerd is, krijgt de terugvlucht vergoed van de EUR, die bovendien nadenkt over oplossingen voor de opgelopen studievertraging.

Een woordvoerder van de UU laat aan RTV Utrecht weten dat er contact is gezocht met alle UU-studenten in Hong Kong. Het gaat in totaal om achttien studenten. De universiteit is bereid eventuele extra reiskosten van hun terugkeer te vergoeden. 

Ook de Hogeschool van Amsterdam “stelt studenten actief in staat om terug te keren” en wil hen daarvoor financieel compenseren. Hetzelfde zou gelden voor de universiteiten van Amsterdam, Tilburg, Leiden en Nijmegen.

Advertentie