UU komt met minor over Azië

UU-studenten die zich willen verdiepen in Aziatische talen, culturen en geschiedenis hoeven niet langer uit te wijken naar een andere universiteit. De faculteit Geesteswetenschappen biedt vanaf volgend jaar de minor ‘Global Asia’ aan.

Het was eerder niet mogelijk om een specialisatie te volgen aan de UU met betrekking tot Azië. De minor wijkt dan ook af van het traditionele onderwijsprofiel van de faculteit Geesteswetenschappen. “Dat profiel is vooral Europa-gericht”, vertelt Remco Raben, de coördinator van de minor. “Maar Azië wordt steeds belangrijker in de wereld. Studenten gaan later voor bedrijven en NGO’s werken die verder kijken dan Europa. Je kunt je dan afvragen of ze genoeg weten op het moment dat ze van de universiteit komen. Daarom hebben we besloten om deze minor in te voeren.”

De minor beschouwt de ontwikkelingen in Azië vanuit mondiaal perspectief en zal zich richten op de historische verhoudingen tussen Azië en andere delen van de wereld, in het bijzonder het Westen. Drie van de vier cursussen waaruit de minor bestaat worden voor het eerst gegeven. Naast twee geschiedeniscursussen wordt een vak aangeboden over Zuid-Aziatische literatuur en cultuur en een over China. In deze laatste cursus zal er ook beperkte aandacht zijn voor de Chinese taal. Raben: “Maar een echte taalverwervingscursus is het niet. Het is meer bedoeld om de vrees voor het Chinees weg te nemen.”

Raben verwacht dat de minor populair zal zijn. “Er wordt gerekend op minimaal dertig, maar vermoedelijk veel meer studenten die zich aanmelden.” De minor gaat van start in het tweede semester van het komende studiejaar 2015-2016 en loopt door tot het einde van het eerste semester van 2016-2017.

Advertentie