Elke student krijgt ‘openbare’ pagina

UU laat ChatGPT persoonlijke studentenprofielen opstellen

Studenteninformatie
Foto: screenshot UU

De universiteit hoopt met het YourUU-project het “community-gevoel” weer terug te brengen in de collegezaal. Onlangs berichtte DUB al dat studenten door de coronaperiode minder betrokkenheid tonen met hun opleiding en met hun medestudenten.

“Studenten blijken het nog steeds erg lastig te vinden om contact te leggen met andere studenten”, zegt projectleider Maarten Nooitgedacht. “Dan is het handig als je al iets weet van iemand die naast je zit in de collegezaal. Misschien ben je net als die studiegenoot ook al eens in Thailand geweest, bijvoorbeeld.”

Open Education
Daarnaast past het project binnen het universitaire streven om van de collegezaal “een veilige omgeving” te maken voor moeilijke maatschappelijke discussies. De UU is een voorstander van de uitgangspunten van ‘Open Education’ waarbij in het onderwijs een directe link wordt gelegd met actuele sociaal-economische en politieke vraagstukken.

Nooitgedacht: “Voor een open en transparant debat is het belangrijk om te weten wat de achtergrond is van iemand die een bepaald argument naar voren brengt. Als iemand erg actief is binnen de LHBTIQ+ -community of campagne voert voor de BBB, dan zegt dat natuurlijk iets.”

De bedoeling is dat deelnemers aan een cursus de profielpagina’s van de studenten die hetzelfde vak volgen kunnen aanklikken en openen. Op die pagina treffen studenten een ‘profiel’ aan dat is samengesteld mede op basis van gegevens en foto’s die de UU met behulp van ChatGPT en andere AI-bots boven tafel heeft gekregen.

Cool
Het idee voor het YourUU-project en de gebruikte software komt van drie Utrechtse Informaticastudenten. Berend Witz, is een van de initiatiefnemers: “Het is opmerkelijk hoeveel informatie er te vinden is van UU-studenten, en niet alleen via Social Media-accounts. We begonnen met voor de grap biografietjes op te laten stellen voor meisjes die we leuk vonden, maar toen kwamen we erachter dat er veel meer potentie in zat. De UU was meteen geïnteresseerd.”

Projectleider Nooitgedacht: “Docenten en andere medewerkers hebben allemaal al een eigen openbare profielpagina. Dat wilden we ook graag voor studenten. YourUU gaf ons de mogelijkheid om de benodigde informatie op een leuke, snelle en efficiënte manier te verzamelen. Daar konden we dan nog informatie uit onze eigen databases aan toevoegen.”

Berend Witz hoopt dat de pagina’s op termijn ook ‘dynamisch’ te maken zijn. “Dat betekent dat ze continue worden ge-update. “Dan kun je straks bijvoorbeeld zien wie er allemaal net als jij in het weekeinde in TivoliVredenburg zijn geweest. Hoe cool is dat?”

Studenten die willen weten welke informatie er straks te zien zal zijn op hun YourUU-pagina kunnen vanaf aankomende zaterdag een mail sturen naar ProjectYourUU@uu.nl. Via dat mailadres kun je ook aangeven dat je profiel zichtbaar mag zijn voor andere UU-studenten dan studenten in je eigen cursus. Je wordt dan opgenomen in de lijst van “YourUU star students”.

Advertentie