UU negende op duurzaamheidsranglijst

Wageningen Universiteit en de Hogeschool Utrecht zijn de winnaars van de studentenprijs voor duurzaamheid: de SustainaBul. De UU is negende op de ranglijst. 

Ook drie andere onderwijsinstellingen horen bij de top: de Hanzehogeschool Groningen, de Radboud Universiteit Nijmegen en de TU Eindhoven. Ze kregen maar net iets minder punten van Morgen, de landelijke studentenorganisatie voor duurzaamheid.

Vooral de Hanzehogeschool Groningen valt op: die is van de negende naar de derde plaats gestegen. “Daaraan zie je hoe hard het kan gaan als je welwillend bent en er de schouders onder zet”, zegt Kaja Sariwating van Morgen.

De studenten vroegen de onderwijsinstellingen bijvoorbeeld of ze duurzaamheid een plek in hun curriculum hebben gegeven. “Dat heeft de Hogeschool Utrecht gedaan, zelfs in opleidingen als sociaal-juridische dienstverlening, waarbij je niet meteen aan duurzaamheid denkt”, zegt Sariwating.

Ook hoe ze omgaan met catering (snoep in de kantine of niet, duurzame koffie of niet?) weegt mee. “Vaak wordt die catering ingekocht”, weet Sariwating. “Dan kun je natuurlijk eisen stellen, zoals Wageningen doet.”

De onderwijsinstellingen konden niet zomaar ja of nee antwoorden, maar moesten ook met bewijsstukken komen. Bij sommige vragen viel dat wel mee. Kunnen alle studenten minors of cursussen volgen die op duurzaamheid zijn gericht? Bij andere vragen is het bewijs iets lastiger te leveren. Bijvoorbeeld: hoeveel lectoren of hoogleraren richten zich op duurzaamheid? De onderwijsinstellingen moesten functieprofielen en het aantal fte’s meesturen.

Zo waren er nog veel meer vragen. Of de onderwijsinstelling het drinken van kraanwater aanmoedigt, in plaats van water uit weggooiflesjes. Hoe het zit met afvalscheiding. Of de onderwijsinstellingen de CO2-uitstoot van hun reizende medewerkers probeert te verminderen.

Vanaf plaats zestien tot en met tweeëntwintig maken de studenten geen onderscheid meer. Het is goed dat deze instellingen meedoen aan de lijst, vinden ze. Daar kunnen andere hogescholen en universiteiten een voorbeeld aan nemen.

Bekijk de ranglijst op de site van Morgen.

Zilveren medaille voor de Universiteit Utrecht 
De Universiteit Utrecht is zesde van de universiteiten op de duurzaamheidsranglijst, en negende van alle hoger onderwijsinstellingen (inclusief hbo) gezamenlijk. Daarmee staat de UU in de middenmoot en krijgt het een zilveren medaille. Vorig jaar eindigde Utrecht op plek zeven.
 
De UU laat vooral punten liggen op het thema ‘bedrijfsvoering’. De UU krijgt punten omdat het afval (glas, papier, gft, plastic) gescheiden zegt in te zamelen, maar haalt bakzeil als het gaat om het inkopen van groene stroom. Dat doet de UU namelijk niet, al geeft het aan dit van plan te zijn.
 
Op de deelgebieden ‘onderwijs’, ‘onderzoek’ en ‘integrale benadering’ haalt de UU betere deelscores. Lof is er voor het uitgebreide aanbod van minoren en cursussen over duurzaamheid, en voor het feit dat studenten via verschillende initiatieven betrokken worden bij het duurzaamheidsbeleid.
 
Meer weten? Lees het rapport over de UU (pdf) en de vragenlijst (pdf) die de hoger onderwijsinstellingen moesten invullen.

 

Advertentie