Beste masterscriptie belicht overgang naar kapitalisme in Oost-Europa

UU-prijs voor student die polarisatie in Gaza-debat bestrijdt

studentenprijzen uitreiking foto DUB
De winnaars en genomineerden van de studentenprijzen: van links naar rechts Noa Duizend, Kjeld Wehrter, Bilyana Manolova, Marien Raat en Femke Lenderink, foto DUB

Als Joodse student hoopt Noa samen met een andere Joodse student en twee moslim-studenten (allen van andere universiteiten dan de UU) aan te tonen dat ondanks de terreuraanval van Hamas in oktober vorig jaar en de brute reactie van Israël respectvolle gesprekken over het conflict mogelijk zijn. 

Het initiatief werd gelanceerd tijdens een tv-optreden bij Humberto Tan, daarna volgde onder meer bijeenkomsten op onderwijsinstellingen en bedrijfsbezoeken. Zo gingen de vier langs bij de Hogeschool Utrecht en bij de NOS.

studentenprijs noa duized foto DUB

Noa Duizend wordt geïnterviewd door vice-voorzitter Margot van der Starre, foto DUB

De jury  vindt Noa “een rolmodel voor ons allemaal”. “Haar werk herinnert ons eraan dat we, ongeacht de complexiteit en de moeilijkheid van de uitdagingen waarmee we worden geconfronteerd, altijd kunnen kiezen voor samenwerking en begrip”, zo staat in een laudatio te lezen. 

Zelf zegt Noa in een video met de twee genomineerden die voorafgaand aan de prijsuitreiking werd getoond: “Door met elkaar in gesprek te gaan, ontdek je meer overeenkomsten dan je in eerste instantie denkt. Hierdoor kunnen we meer saamhorigheid en verbinding creëren in de Nederlandse samenleving.”

De andere genomineerde was biologiestudent Kjeld Werther. Hij zet zich op verschillende manieren in voor de bescherming van de oceanen.

studenenprijs Bilyana Manolova

Winnaar van de prijs voor de beste masterscriptie Bilyana Manolova,  foto DUB

Spectaculair nieuwe inzichten
De overduidelijk verraste winnaar van de studentenprijs voor de beste masterscriptie van het academisch jaar is Bilyna Manolova. Als masterstudent Comparative Literary Studies onderzocht Bilyna autobiografische teksten en levensverhalen uit Bulgarije, Rusland en Oekraïne. Uit die literatuur blijkt dat de overgang van het socialisme naar het kapitalisme individuen en gemeenschappen sterk beïnvloedde. De jury noemt het perspectief dat Bilyna daardoor biedt “spectaculair nieuw”. 

Het afstudeerwerk levert een bijdrage aan een beter begrip van de gevolgen van de drastische veranderingen in die landen, zo concludeert de jury. Manolova kreeg een 9 voor haar scriptie. Met financiering van NWO gaat ze haar scriptieonderwerp uitwerken tot een promotie-onderzoek aan de Universiteit van Amsterdam.

 

studentenprijs Marien Raat foto DUB

Marien Raat krijgt de Vliegenhart Scriptieprijs, foto DUB

Er waren drie genomineerden voor de prijs voor de beste masterscriptie. Ook zij werden in de Domkerk in  een video gepresenteerd. Geneeskunde-alumnus Femke Lenderink en alumnus Computing Science en History & Philosophy of Science Marien Raat maakten eveneens kans op de prijs. Laatgenoemde ontving voor zijn onderzoek naar de grenzen van de rekencapaciteit van computers wel de Vliegenthart Scriptieprijs van het Utrechts Universiteitsfonds. Ook deze prijs werd maandag uitgereikt.

De winnaars van de twee studentenprijzen krijgen elk een oorkonde en een geldbedrag van 1500 euro.

Advertentie