UU-rector houdt hoop op fysiek onderwijs na de zomer levend

Maar zo zal het voorlopig niet meer zijn. Foto DUB

Volgens Kummeling ontwikkelt de UU op dit moment scenario’s waarbij ervan wordt uitgegaan dat studenten en medewerkers slechts beperkt op de universiteit aan de slag kunnen. Zo moet een snelle toeloop op het openbaar vervoer worden voorkomen en moet de UU in de gebouwen kunnen voldoen aan de anderhalvemeter-eisen van het kabinet.

“Dat betekent dat we prioriteiten moeten stellen”, laat Kummeling weten. Daarbij is de vraag welke onderzoekers en welke studenten als eerste aan de slag mogen. Veel onderwijs zal volgens de rector blended (een mix van fysiek en online onderwijs) zijn en soms zal een heel vak nog volledig online plaatsvinden. “We bereiden ons op alles voor, maar nu alle hoop uit mensen te slaan, daar zie ik geen reden toe.”

Beperkt fysiek onderwijs
De rector reageerde op een vraag van DUB nadat het Leidse universiteitsblad Mare schreef dat er in Leiden al rekening mee werd gehouden dat er tot ver in het nieuwe onderwijsjaar alleen online colleges zouden plaatsvinden. Het Amsterdamse Folia kwam met soortgelijke geluiden.

Volgens de VSNU moet er een aanpak voor (beperkt) fysiek onderwijs klaarliggen wanneer het kabinet groen licht geeft aan universiteiten om college te geven. Die aanpak verschijnt “spoedig”, meldt de koepel, “en dient ook als input voor nieuwe kabinetsmaatregelen van aankomende week.”

Nieuwe campagne
Overigens kwam de VSNU deze week ook met een nieuwe campagne waarbij zij studiekiezers (en de rest van Nederland) laat zien dat het onderwijs “aan” staat.

Universiteiten werken met man en macht om tijdens de coronacrisis online werkgroepen en colleges te verzorgen. De vraag is of aankomende studenten op afstandsonderwijs zitten te wachten. Is studeren in tijden van corona wel de moeite waard?

Jazeker, beloven de universiteiten. Met een nieuwe campagne en bijbehorende slogan willen zij studiekiezers overtuigen om zich ondanks de coronacrisis toch in te schrijven voor een opleiding én om in september ook te starten.

On campus als het kan
‘On campus als het kan, online omdat het kan’, luidt vanaf vandaag het devies. De campagne is vooral bedoeld voor studiekiezers, maar brengt ook een boodschap aan de samenleving: het universitair onderwijs in Nederland staat ondanks corona “aan”.

“We weten niet hoe de wereld er na de zomer uitziet en welke kabinetsmaatregelen er dan gelden”, zegt woordvoerder Bart Pierik van universiteitenvereniging VSNU. “Maar we kunnen wel alvast laten zien wat we nu allemaal in gang hebben gezet op het gebied van onderwijs en onderzoek.”

Spoorboekje kabinet
De VSNU schat dat momenteel ruim 90 procent van het universitair onderwijs digitaal wordt aangeboden. Voor de overige 10 procent blijven de universiteiten afhankelijk van het ‘corona-spoorboekje’ van het kabinet. Wanneer mogen de deuren weer open?

“Als we weer meer mogen, doen we dat heel graag”, zegt Pierik. “De waarde van klassikaal onderwijs is groot en practica en tentamens zijn nu eenmaal het best te organiseren op de campus zelf.”

 

 

 

 

Advertentie