UU-student en Olymposdocent doen mee aan NK Pole Fitness

Heel medisch verantwoord is haar deelname aan het NK Pole Fitness deze zondag niet. Summa-studente Marieke Punt (24) brak onlangs tijdens een training haar duim, maar daarvoor laat ze het kampioenschap niet schieten. “Ik heb hier maanden naar toe geleefd.”

Ze laat op haar telefoon de oefening zien waar het misging: haar ‘danspartner’ en docent bij Olympos Joëlle Hoen hangt met haar hoofd naar beneden in een paal en springt naar beneden, langs Marieke die onder in de paal hangt. “Ze nam mijn duim mee met haar bovenlichaam. Het bot stak er uit, ik wist niet wat ik meemaakte.” 

Nu kan de Summa-student er weer om lachen, toen was de pijn enorm. “Ik lag er even uit, twee weken. Dat is vrij kort, ja. Hallo, ik heb hier maanden zó naar toegeleefd. Bovendien doen we het met z’n tweeën: als ik niet ga, laat ik Joëlle in de steek.” 

Ze zal er dus zijn, op het NK Pole Fitness voor het onderdeel doubles dat ze samen met haar docent Joëlle doet. Een onderdeel waarin ze synchroon oefeningen aan de paal doen. 

Polefitness is geen paaldansen, zegt Marieke. Zelfs geen sportief paaldansen. De manier waarop pole fitness kracht en sportiviteit combineert, is volgens Marieke wezenlijk anders dan de trainingsopzet van sportief paaldansen. Hoe precies? 

“Dat is lastig uit te leggen, dan moet je het echt zien.” Toch zijn er simpele verschillen. “Wij gebruiken een paal met witte coating waardoor je meer grip hebt, anders dan de zilveren paal die iedereen wel kent.” En er zit meer stof om de ledematen. Geen sexy bikinibroekjes bij Pole Fitness. Meer sport, minder erotiek. 

Het is vet stoer om te doen
Marieke was een paar jaar terug na een proefles verkocht. Ze roeide bij Orca en wilde een keer iets anders. “Ik zocht een sport die kracht en uithoudingsvermogen combineert. Met Pole Fitness kun je heel goed variëren in power en balans.” Stelregel is: heb je meer huid ‘op de paal’, dan is er meer frictie (kleding glijdt) en heb je dus meer grip. En dat kost minder kracht. 

Marieke: “Als je alleen aan je arm hangt, wordt het zwaar voor je spieren. Wissel je af door bijvoorbeeld in je knieën te gaan hangen, dan gebruik je dus een andere spiergroep. Door oefeningen af te wisselen, train je al je spieren. Verder komt er ook veel balans kijken bij de oefeningen.” 

Ze leert continu nieuwe trucs bij. Marieke struint op internet naar oefeningen waar ze soms lang naar moet kijken om ze precies te snappen. “Dan zit je echt te puzzelen en denk je: hoe is het in godsnaam mogelijk om in zo’n klein stukje staal te hangen?” Ze lacht. De sport maakt blij, geeft energie. “Als ik in de paal hang, geniet ik. Ik vind het gewoon echt vet stoer om te doen. En dat wil ik anderen laten zien.” 

Nationaal Kampioenschap
Die kans krijgt ze zondag op het NK in Eclipse in Rotterdam. Waar ze normaal met een paar andere meiden in een sporthal zonder publiek haar kunsten vertoont, kijkt nu een (hopelijk) volle danceclub mee. Haar dansdocente Joëlle vroeg haar mee te doen met het onderdeel doubles: in twee palen voeren ze een act op. 

Een lastige act omdat de paaloefeningen synchroon moeten lopen. Vijf minuten lang combineren ze twee oefeningen en dans op de muziek van Bon Jovi (You give love a bad name) en Laura Pausini (La Solitudine). Ze trainen vier keer in de week om alles te fine tunen. Een hele klus. “Je moet heel goed tellen om precies gelijk te bewegen”, zegt Marieke. “En de combinatie van oefeningen en dans maakt dat je na de vijf minuten echt kapot bent.” 

Ze hoefde zelf niet helemaal het wiel uit te vinden. Joëlle kent veel oefeningen en een vriendin van Marieke maakte de choreografie van het dansdeel. “En ik heb veel vriendinnen om raad gevraagd, beelden gestuurd. Het werkt goed als iemand er met een frisse blik naar kijkt.” 

En het steeds populair wordende pole fitness is dan wel geen teamsport, je doet het met elkaar, maakt Marieke helder. “Het is goed om advies te krijgen als je in de paal hangt. Hoe ziet het eruit? Hoe kun je door kleine aanpassingen je oefening verbeteren? Je hebt altijd iemand nodig bij deze sport.” 

Zondag wordt duidelijk wat het resultaat is. Slecht zal het niet zijn, want anders was Marieke de voorrondes niet doorgekomen. Een jury met onder meer musicalster Ron Link, deelnemer van de Celebrity Pole Dancing 2014, geeft punten. De jury kijkt naar gelijkheid van bewegingen, uitvoering en moeilijkheid van de trucjes, overgangen tussen trucjes en dans en de originaliteit van de act is. 

Het toernooi heeft verder veel verrassingen voor Marieke in petto. Hoe sterk de concurrentie is? Ze heeft geen idee, de voorrondes werden gehouden zonder publiek. Hoeveel toeschouwers? Groot vraagteken. Zeker is wel dat ze vol vertrouwen naar Rotterdam reist. “Ik ben nu zó tevreden over wat ik met Joelle heb neergezet: we zullen er met trots staan.” En hangen, natuurlijk.  

Advertentie