UU tegen internationale student: ‘Geen kamer?, blijf dan weg’
Met het advies wil de universiteit voorkomen dat studenten in “onwenselijke en stressvolle situaties” terechtkomen, zegt internationaliseringsadviseur Lenn Lamkin op de UU-site. Zij kent de verhalen van studenten die hoge kosten moesten betalen voor hotelkamers of lang bij vrienden moesten couchsurfen.
In hetzelfde bericht meldt de universiteit onderdak te hebben gevonden voor 200 internationale studenten in Maarssen. Zij kunnen voor maximaal 675 euro per maand terecht in nieuwe studio’s in het nieuwe wooncomplex Boomerang aan het Het Kwadrant. In totaal reserveert de universiteit nu 1150 kamers bij verschillende huisvesters. In totaal heeft de UU een kleine 5000 internationale studenten.
Tijd en moeite
Ook de TU Eindhoven waarschuwt toekomstige studenten op haar website: “We raden je aan om niet naar Eindhoven te komen als je geen kamer hebt gevonden voor de start van het collegejaar.” De Rijksuniversiteit Groningen doet dezelfde oproep.
De Universiteit van Amsterdam houdt het bij de waarschuwing dat het vinden van een kamer “tijd en moeite” kost en doet net als andere instellingen een dringend beroep op studenten om op tijd met de zoektocht te beginnen. De Vrije Universiteit van Amsterdam adviseert studenten eveneens om hun studie te heroverwegen als ze niet op tijd een kamer hebben gevonden.
Terugkerend probleem
Het kamertekort is een terugkerend probleem en leidde dit collegejaar weer tot protesten. Vooral internationale studenten vissen achter het net omdat ze hier vaak nog geen netwerk hebben. En juist die groep studenten groeit gestaag aan de universiteiten.
Een bestuurder van Avans Hogeschool bood in september nog kamers aan in haar eigen huis vanwege de hoge nood. Het is ook niet ongebruikelijk dat studenten aan het begin van het collegejaar op een camping terechtkomen. De Universiteit van Amsterdam reserveerde zelfs huisjes voor studenten op een camping.
Oplopend tekort
Het tekort aan studentenwoningen is inmiddels opgelopen tot zo’n 26.500 woningen, stelde Kences, koepelorganisatie van studentenhuisvesters, in oktober vorig jaar. Dat tekort neemt naar verwachting verder toe de komende jaren.
Minister van wonen Hugo de Jonge zei in april dat hij bezig is om het aantal studenten beter te matchen met het aantal beschikbare woningen, al is het nog niet duidelijk hoe hij dat wil doen.