Hardlopen tegen klimaatverandering
UU’ers aan de start bij de eerste KlimaatMarathon
Maar liefst vier teams doen namens het Instituut voor Marien en Atmosferisch onderzoek (IMAU) mee aan de marathon. Postdoc Swinda Falkena (31) is de initiatiefnemer. “Eigenlijk combineert deze marathon mijn twee grote passies: hardlopen en klimaat”, zegt ze.
Het IMAU doet fundamenteel klimaatonderzoek, dus Falkena’s voorstel om mee te doen aan de estafetteloop werd binnen het instituut met enthousiasme ontvangen. Eerst vroeg ze het instituutsbestuur om de inschrijfkosten te vergoeden. Toen dat rond was, ging ze “de gang op” om collega’s te overtuigen om mee te lopen. Met succes: twintig collega’s zullen aan de start verschijnen.
Daarvan was lang niet iedereen al een ervaren hardloper. Daarom zijn ze met elkaar een hardloopgroepje gestart. Elke maandag en woensdag trainen nu zo’n drie tot zes collega’s rond lunchtijd samen op en rond het sciencepark. Ze genieten van het samen lopen en bereiden zich op die manier voor op de klimaatmarathon.
Het enthousiasme van de lopers werkt volgens Falkena aanstekelijk. Met nog een week tot het event gaat het tijdens de pauzes vrijwel nergens anders meer over, “ook in de gesprekken met andere collega’s waarvan sommigen ons komen aanmoedigen”.
Krachtige iconen
Deelnemers aan de Klimaatmarathon konden zich opgeven in teams van twee tot zeven personen voor een afstand van 27 of 47 kilometer. Er kan gestart worden in De Bilt en in Amersfoort. De 36 teams leggen de afstand af als een zogeheten ‘run-bike-run’ estafette. Daarbij zullen de deelnemers roulerend hardlopen terwijl de rest van het team meefietst.
De route is niet zomaar gekozen. Volgens de organisatie lopen de deelnemers tussen twee ‘krachtige iconen’; het metrologisch instituut KNMI en Amersfoort – dat volgens de organisatie in de toekomst wellicht “Amersfoort aan Zee” zal heten.
Organisator Stichting Running 4 Climate wilt met het hardloopevent mensen bewegen tot het maken van klimaatbewuste keuzes. Tegelijkertijd kunnen deelnemers zich laten sponsoren voor Wetlands International – een organisatie die zich wereldwijd inzet voor de bescherming en herstel van wetlands. Wetlands zijn gebieden als moerassen, mangroves, rivierdelta’s en andere natte en drassige landschappen.
Naar buiten
Fervent hardloper Falkena is overigens van plan om de hele 47 kilometer als eenmansploeg af te leggen. “Ik ben aan het trainen voor een 100 mijl [160 km] ultramarathon in augustus, dus dit is gelijk een mooie training”.
Maar na de Klimaatmarathon zal ze met collega’s blijven lopen. Het loopgroepje blijft bestaan. Falkena: “naar buiten gaan in de pauzes wordt gewoon erg gewaardeerd.”
De Klimaatmarathon sluit aan bij het succes van de Climate Classic. Het fietsevent dat op dezelfde dag plaatsvindt, wordt dit jaar voor de vijfde keer georganiseerd. Zo’n 2500 deelnemers fietsen afstanden van 40 tot 375 kilometer tussen Breda en Groningen langs ‘de toekomstige kustlijn van Nederland’. Ook hier is De Bilt de centrale locatie.
Alle deelnemers zullen te herkennen zijn aan een shirt met daarop de ‘klimaatstreepjescode’, een visualisatie van de gemiddelde temperaturen over de jaren heen, ontwikkeld door de Britse klimaatwetenschapper prof. Ed Hawkings. Om deze grafiek onder de aandacht te brengen is 21 juni wereldwijd uitgeroepen tot ShowYourStripes-dag. De organisatie grijpt met de shirts gelijk de kans om een officieus ShowYourStripes-wereldrecord neer te zetten.